SVINJSKI BUT U SOSU: Recept za praznični specijalitet

Milena Tomasevic

25. 12. 2025. u 20:23

Sočni medaljoni svinjskog buta u kombinaciji sa kremastim sir sosom i notom vina čine ovo jelo savršenim za prazničnu trpezu ili svečanu večeru. Brzo se priprema, a ukusi se slivaju u bogat i aromatičan obrok.

СВИЊСКИ БУТ У СОСУ: Рецепт за празнични специјалитет

FOTO: Novosti

Sastojci 

  •  800-1000 ge svinjskog buta
  • ½ crnog luka, sitno iseckanog
  • 1 čen belog luka, mleveno
  • 100 g mlevenog ili rendanog sira (kajmak, gauda, edam ili kravlji sir)
  • 200 ml guste pavlake
  • 100 ml belog vina (ili slatkog vina po želji)
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Isecite svinjski but na medaljone debljine 2–3 cm. Začinite ih solju i biberom. U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na jakoj vatri i pržite medaljone sa obe strane 1–2 minuta dok ne porumene. Ostavite sa strane.

U istom tiganju smanjite vatru na srednju i propržite seckani luk i beli luk dok ne omekšaju i luk postane providan. Dodajte vino i kuvajte 2–3 minuta da alkohol ispari. Umešajte gustu pavlaku i dobro promešajte. Dodajte mleveni ili rendani sir i mešajte dok se potpuno ne otopi i ne sjedini sa pavlakom, formirajući kremasti sos.

Vratite medaljone u tiganj sa sosom. Kuvajte sve zajedno 5–7 minuta na laganoj vatri da se ukusi sjedine i sokovi od mesa uklope u sos. Poslužite toplo uz pečeni krompir.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIN NOVA SVETSKA FILMSKA ZVEZDA: Boban Marjanović u srednjovekovnom spektaklu - i svi ga se plaše (FOTO)