U TREBINJU SOS TIM I ZA PČELE: Planirano je da vraćaju odbegle rojeve i smeštaju ih u azil

D.Curać

10. 08. 2023. u 07:28

ČLANOVI Udruženja pčelara "Leotar", u okviru kojeg postoji sekcija urbanog pčelarstva, predstavili su projekat "Trebinjsko urbano pčelarstvo - novi koncept poboljšanja kvaliteta života".

У ТРЕБИЊУ СОС ТИМ И ЗА ПЧЕЛЕ: Планирано је да враћају одбегле ројеве и смештају их у азил

D. Curać

Tim projektom planirana je organizacija SOS tima koji interveniše u slučaju odbeglog roja pčela ili osa i smešta ih u azil.

- S obzirom na to da u prigradskim delovima grada ima puno pčela, naša je obaveza da vodimo računa i o građanima i o tim pčelama, tako da smo formirali SOS tim koji u slučaju odbeglog roja pčela ili osa interveniše i smešta ih u azil. Što se tiče aktivnosti u okviru ovog projekta, organizovali smo info-dan, izradili promo materijal, formirali SOS tim, nabavili opremu - rekao je predsednik Udruženja pčelara "Leotar" Obrad Ninković.

Dodaje da će u septembru organizovati promociju pčelinjeg meda u četiri vrtića kako bi najmlađe sugrađane naučili o značaju meda u ishrani. Uz to, planiraju i sadnju medononosnog bilja na području grada Trebinja.

- U saradnji sa Komunalnim preduzećem Grada Trebinja i Centrom za gazdovanje kršom u prigradskim naseljima grada i u samom centru planiramo da posadimo 80 sadnica evodije, 70 sadnica pitomog kestana i 50 sadnica lavande - dodao je Ninković.

Dobra godina

TREBINjSKI pčelari ove godine imaju razloga za zadovoljstvo kada je u pitanju vrcanje meda.

- Poslednje tri, četiri godine beležili smo vrlo skromne prinose. Međutim, iako je ova godina počela sa dosta kiše, pokazala se ona stara izreka "u Hercegovni nemamo meda bez kišne godine". Prema saznanjima sa terena, pčelari su zadovoljni prinosima - rekao je Ninković.

Ovaj projekat finansira EU kroz grant "Linka za saradnju", uz podršku projektnog konzorcijuma i Grada Trebinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije