SRPSKA GRADI TRI NOVE BOLNICE: Zdravstevni sistem povećava broj usluga i smeštajne kapacitete

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 07. 2023. u 07:15

ZDRAVSTVENI sistem u Srpskoj do kraja godine biće pojačan za dve nove moderne bolnice u Doboju i Zvorniku, a za 30 meseci biće otvorena i nova bolnica u Trebinju. Istovremeno, radi se i rekonstrukcija bolnice u Foči. Izgradnjom savremenih objekata zdravstveni sistem će pojačati i smeštajne kapcitete za više od stotinu bolničkih kreveta. Ukupna vrednost projekata izgradnje tri bolnice je oko 250 miliona maraka.

СРПСКА ГРАДИ ТРИ НОВЕ БОЛНИЦЕ: Здравстевни систем повећава број услуга и смештајнe капацитете

Bolnica Doboj foto ministartsvo zdravlja RS

Takođe, nove zdravstvene ustanove imaće i usluge za građane koje im do sada nisu bile dostupne, a samo u bolnici u Trebinju je predviđeno 20 novih usluga u odnosu na sadašnje. To se posebno odnosi na Odeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu negu - neonatologija. Tako ubuduće prevremeno rođene bebe i njihove majke neće morati odlaziti u Crnu Goru iz Trebinja i Hercegovine, jer će sada imati svu potrebu negu u bolnici u Trebinju.

Izgradnjom novih bolničkih kapaciteta kao i rekonstrukcijom postojećih obezbeđuje se kvalitet zdravstvene usluge svim građanima Srpske, kaže ministar zdravlja Alen Šeranić.

Dodaje da je u Doboju završeno više od 90 odsto projekta izgradnje nove bolnice, da se radovi nastavljaju, ali da povećana količina vlage uslovljava realizaciju završnih radova.

Govoreći o novom bolničkom kompleksu u Trebinju, Šeranić je rekao da će njegovom izgradnjom Trebinjci i svi Hercegovci dobiti kompleks opremljen po najsavremenijim standardima.

Ortopedska hirurgija

MINISTAR Šeranić je naglasio da su za razvoj zdravstvenog sektora značajni i projekti Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Doktor Miroslav Zotović", a to su nova ortopedska hirurgija u Slatini i banjsko-rekreativni kompleks "Šeher" u Banjaluci.

- To će biti dva nova objekta sa novim uslugama za stavnovništvo - rekao je Šeranić.

- To će biti velika izmena u životima ljudi u Hercegovini. Pripremni radovi na samom objektu uskoro kreću sa kote nula - rekao je Šeranić.

Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci je prošle godine obogaćen novom Klinikom za kardiohirurgiju koja predstavlja dokaz da se zdravstvo razvija i unapređuje.

- U toj klinici u proteklih godinu izvršeno je više od 200 uspešnih operacija različitih vrsta kardiohirurške patologije koje su izveli lekari Srpske, uz podršku kolega iz Srbije - kaže Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave