Bogomolja na Mejevici pleni lepotom, ali put fali

R. Š.

19. 07. 2023. u 12:41

U SRCU legendarne planine Majevice, na Rožnju, nalazi se istoimena pravoslavna svetinja, koju mnogi vernici, sveštenstvo i monaštvo, a posebno čelnici Lopara, ne zaboravljaju.

Богомоља на Мејевици плени лепотом, али пут фали

foto:V.Mitrić

U srcu legendarne planine Majevice, na Rožnju, nalazi se istoimena pravoslavna svetinja, koju mnogi vernici, sveštenstvo i monaštvo, a posebno čelnici Lopara, ne zaboravljaju.

Na nedavnoj proslavi slave manastirske bilo je nekoliko hiljada duša. Skoro sva Majevica se sjatila da tu saboruje, kao u neka srećna vremena, i da se Bogu moli.

- Ovde je kao u bajci, ovo je dragulj pravoslavnja - kaže dr Želimir Nešković, poslanik u Parlamentu BiH. Ovo je doživljaj i za oko i za dušu. Ovde se sećamo svih naših mučenika i strdalnika, ali i naših slavnih, ovo je mesto gde slavimo uspehe i gde se  radujemo punim srcem.Blago nama kad imamo ovakva duhovna i kulturna utočišta, a što više brinemo o njima, bliži smo Bogu, našim bližnjima i sami sebi. 

Slično zbore  i vernici Dušan Šarčević, Tadija Mrvić i Ljubomirom Kitanovićem, sva trojica sa planenine Ozrena, koji imaju čast da su kumovi svetinje. 

Dr Rado Savić,  načelnik Lopara, koji je već upisan u letopis najznamenitijih Majevičana i Srba, zahvaljujući mnogim dobrim delima,  kaže da je ovo  stvarno „kao parče neba na zemlji“, kako je za bogomolje zborio sveti Ava Ćelijski(dr Justin Popović). -

Da bi sve ovo bilo kako treba moramo uraditi i put do manastira. U dogovoru sa našim sveštenicima sam predložio da se za naredne vaskršnje poklade organizuje u Loparama, u režiji lokalne zajednice, donatorska večera za prikupljanje novca za izgradnju puta do manastira -poručio je čelni čovek Lopara, pozivajući i dobrotvore i dobre ljude iz matice Srbije i rasejanja, "jer je ovo svetinja svih nas ma gde živeli i radili".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)