ISTORIČAR LAZAR RADAN OBJAVIO SVOJU PRVU KNJIGU Nevesinjska puška na istorijski način

D.Curać

04. 07. 2023. u 12:11

NAJMLAĐI magistar istorije Filozofskog fakuletata u Novom Sadu Lazar Radan iz Trebinja objavio je svoju prvu knjigu i to na temu ustanka u istočnoj Hercegovini, poznatog kao Nevesinjska puška.

ИСТОРИЧАР ЛАЗАР РАДАН ОБЈАВИО СВОЈУ ПРВУ КЊИГУ  Невесињска пушка на историјски начин

D. Curać

Nekada najbolji student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu objavio je nedavno knjigu "Ustanak u istočnoj Hercegovini od 1875. do 1878", a radi se o prvom delu koje ispunjava sve istorijske metodološke standarde.

- Taj ustanak je u istoriografiji poznatiji kao Nevesinjska puška. Ovom temom su se bavili uglavnom ljudi koji nisu bili istoričari, tako da je ovo prva metodološka knjiga koja ima naučni prikaz. Na ovu temu sam se odlučio jer sam lokal-patriota, čovek koji je iz Hercegovine, i smatram da solidno poznajem ovaj period istorije svog kraja. Komparativnom analizom je urađen sam prostor i objašnjeno je šta je danas istočna Hercegovina, šta je nekada bila, o čemu se može dosta polemisati - istakao je Radan.

Istorija Hercegovine je nepresušna inspiracija, kaže ovaj istoričar, koji ujedno sprema i svoju drugu knjigu o poznatim Hercegovcima, a o kojima se malo zna.

- Što se tiče te istorije Hercegovine, to je tema koja je nepresušna, a pri tome nije se mnogo istoričara bavilo time - dodao je Radan.

Doktorat

ONO što je sada u prvom planu Lazara Radana je rad na doktoratu, i to na temu "Postanak i razvoj srpskog građanstva u habzburškoj monarhiji".

- Moj plan je da se posvetim doktorskim studijama, ali da se bavim i istraživanjem, jer mislim da je našem kraju potreban istoričar. U poslednjih 50 godina nemamo objavljenu knjigu o istoriji Trebinja - naglasio je Radan.

Radan planira da na jesen krene sa promocijom svoje knjige i to u Hercegovini i Republici Srpskoj, kao i u Srbiji i Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom