DODIK: Amerika bi mogla da vrati ambasadora kući, to bi bio znak dobre volje

Novosti Onlajn

29. 06. 2023. u 20:28

SJEDINjENE Američke Države mogle bi da vrate ambasadora u Sarajevu kući i to bi bio znak dobre volje, rekao je predsednik Republike Srpske povodom poslednje reakcije Stejt departmenta.

ДОДИК: Америка би могла да врати амбасадора кући, то би био знак добре воље

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Predsednik Republike Srpske izjavio je da i poslednja reakcija Stejt departmenta povreda suvereniteta BiH, za čiji se integritet i suverenitet SAD samo deklarativno zalažu.

- Pitanje funkcionisanja Ustavnog suda BiH je unutrašnje pitanje BiH, definisano Ustavom, koji je grubo prekršen od suda zaduženog da štiti ustavnost - rekao je Dodik upitan da prokomentariše saopštenje Stejt departmenta u kojem navode da se „zakonom koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske krši Ustav BiH“, te da, kako smatraju, prkošenje Ustavnom sudu preti ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu BiH.

Dodik je istakao da je američki ambasador u Sarajevu svojim, gotovo dnevnim izjavama već dovoljno pokvario atmosferu obnovljenog dijaloga u BiH.

- Umesto da u praksi provode ono za šta se samo deklarativno zalažu, SAD paušalnim ocenama u stereotipnim saopštenjima, poput ovog danas iz Stejt departmenta, samo doprinose pogoršanju političke klime u BiH - ukazao je predsednik Srpske.

On je poručio da Republika Srpska ostaje čvrsto privržena očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji je napadnut od Ustavnog suda BiH.

- Trenutno najveća pretnja suverenitetu i integritetu BiH su protivustavne odluke Ustavnog suda BiH i neodgovorne izjave dela međunarodnih aktera. Umesto suočavanja sa problemom, neguje se praksa zabijanja glave u pesak i lova na veštice. To je praksa koja skoro 30 godina ne daje rezultate. Vreme je da mi u BiH ozbiljno sednemo za sto i tražimo rešenje. SAD bi mogle da vrate ambasadora kući i to bi bio prvi siguran znak dobre volje. Inače ćemo ih smatrati odgovornim za situaciju u BiH - poručio je Dodik, prenosi RTRS.

BONUS VIDEO: Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!