NUKLEARNI OTPAD PRETNJA ZA 250.000 ŽIVOTA: Hrvatska ne odustaje od odlaganja opasnih materija na Trgovskoj gori

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 06. 2023. u 10:53

HRVATSKA nije pokazala spremnost da odustane od odlaganja nuklearnog otpada na granici sa BiH na Trgovskoj gori.

НУКЛЕАРНИ ОТПАД ПРЕТЊА ЗА 250.000 ЖИВОТА: Хрватска не одустаје од одлагања опасних материја на Трговској гори

Sastanak Zagreb foto tviter Andrej Plenković

To je nakon zajedničke sednice Vlade Hrvatske i Saveta ministara u Zagrebu istakao Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH.

Pitanje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora kod Dvora na Uni našlo se na dnevnom redu zajedničke sednice tek nako što su ministri iz Republike Srpske u Savetu ministra BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i Nenad Nešić, ministar bezbednosti, zapretili da neće učestvovati na toj sednici. Odlagalište se našlo na dnevnom redu, ali ne i volja Zagreba da razmisli o novoj lokaciji za svoj opasni otpad.

Prema rečima Košarca, ne postoji spremnost Hrvatske strane da se pronađe najbolje rešenje za odlagalište kod Trgovske gore i da se argumentovano govori.

- Sama situacija oko stavljanja tačke na dnevni red govori o tome kakvo postoji raspoloženje u Hrvatskoj. Nisam hteo da prisustvujem zajedničkoj sednici,ako se na dnevnom redu ne nađe posebna tačka - Trgovska gora. Cenim da je važno na svakom mestu govoriti o stavovima koji dolaze iz Republike Srpske i FBiH. Mislim da nije bilo važnijih pitanja, od pitanja života i zdravlja 250.000 ljudi iz Srpske i FBiH. I dalje pozivam sve da nam se pridruže u tome da se nađe treća lokacija - ističe Košarac.

Plenković: Vrlo malo zrači

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, rekao je da što se tiče Trgovske gore, reč je o brdovitoj lokaciji i nenaseljenom mestu.

- Radi se o otpadu koji vrlo malo zrači. Čerkezovac nije predviđen za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva koji spada u visoko rizične. On bi se izgradio da bude seizmički otporan. Radioaktivni otpad bi bio čvrst, dakle ne može doći do raspadanja. Hrvatska bi primenila najveće standarde ako bi došlo do izgradnje. Da odagnamo strah, izložiću argument, kada bi neko 365 dana stajao pored tog zida ne bi primio nikakvo zračenje. Hrvatska nema interes da ugrozi stanovnike ni svojih, niti BiH građana - istakao je Plenković.

Dodaje da je dosadašnja situacija, u potpunosti neprihvatljiva, te da ekspertski pravni tim u Savetu ministara, nije zadovoljan dosadašnjim protokom informacija sa hrvatskom stranom.

- S druge strane ne postoji saglasnost da otvaramo to pitanje, u smislu traženja treće lokacije za odlagalište, a ja sam lično zabrinut zbog stavova koje čujem iz Hrvatske - ističe Košarac, dodajući da već planira sastanak u Novom Gradu povodom ovog pitanja.

On kaže da BiH ima podršku Slovenije i Mađarske, a da se traži i podrška drugih zemalja članica EU.

- Podsećam da Slovenija ima kapacitet za smeštanje otpada. Mi od naših stavova nećemo odustati. Nisam prihvatio njihove zaključke, oni nisu prihvatili zahteve koji su utvrđeni na sednici Saveta ministara, tako da mogu da kažem da ne postoji spremnost hrvatske strane da argumentovano govorimo i pokušamo naći najbolje rešenje, odnosno da Hrvatska prihvati treću lokaciju odlaganja otpada - napominje Košarac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)