SVIRAJU ZA ANASTASIJU: Humanitarni muzički festival klasične muzike u Bijeljini

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

27. 01. 2023. u 15:31

GRAD Bijeljina će, od sutra do ponedeljka, biti domaćin muzičkog festivala u Centru za kuluru "Semberija“. 

СВИРАЈУ ЗА АНАСТАСИЈУ: Хуманитарни музички фестивал класичне музике у Бијељини

Foto:V .Mitrić

Gradska uprava i Udruženje "Muzika Arto" organizuje festival klasične muzike u Bijeljini, na kom će, između ostalih, nastupiti i mladi pijanista Novak Trifković. Događaj će imati i humanitarni karakter – prikupljena sredstva biće usmerena za lečenje osmogodišnje Anastasije Lakić, iz Bijeljine, koja boluje od akutne limfoblastične leukemije visokog rizika.

- Ovo će biti jako lepa prilika da bijeljinska publika posluša orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ koji će svirati sa Novakom, pa pozivamo sugrađane da nam se pridruže na otvaranju festivala. Gradska uprava se nada da će ovaj festival postati tradicija po kojoj će Bijeljina postati prepoznatljiva i na kojoj će moći da predstavi svoje mlade talente kao i rad profesora naše Muzičke škole - rekao je savetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić.

Vreme održavanja festivala je odabrano simbolično u mesecu kada se slave lik i delo našeg prosvetitelja, Svetog Save, koji je bio jedan od prvih Srba koji je počeo da baštini srpsku kulturu, stoga Gradska uprava smatra da kulturu treba negovati kontinuirano i da ovakva ulaganja nikad nisu prevelika.

- U vreme osetne hiperprodukcije muzičkih takmičenja koja se mogu loše odraziti na umetnike, mi smo, u saradnji sa Gradskom upravom i novoosnovanim Udruženjem muzičara "Muzika Arto", osmislili trodnevni muzički festival koji će, pre svega, biti edukativnog karaktera. Đaci osnovnih i srednjih škola,  akademci, profesori i sugrađani će imati priliku da, od eminentnih stručnjaka i pedagoga, čuju mnogobrojna stručna predavanja, a za decu će biti organizovane dečje radionice. Poslednjeg dana manifestacije održava se koncert na kojem će polaznici majstorskih radionica imati priliku da pokažu sve što su na radionicama naučili - rekla je magistar Aleksandra Radosavljević, profesor klavira u Muzičkoj školi "Stevan Stojanović Mokranjac“ u Bijeljini.

Trifković će sa orkestrom iz Banjaluke na otvaranju festivala, sutra od 20 časova, svirati Mocartov klavirski koncert u A-duru, kao i dela Mocarta, Mendelsona, Holsta, Britena i Bartoka. 

Ulaz na koncert je besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)