PRIJAVA ZA "PRANJE" 4,8 MILIONA KM: MUP Srpske podneo Tužilaštvu BiH prijavu protiv troje kriminalaca

S. MIŠNjENOVIĆ.

04. 10. 2022. u 06:00

UPRAVA kriminalističke policije MUP Republike Srpske podnela je prijavu Tužilaštvu BiH protiv Petra Dukića zvanog Piter, uhapšenog u akciji "Transporter", njegove supruge J. D. i A. N. zbog sumnje da su "oprali" 4,8 miliona maraka koji potiču iz kriminalnih aktivnosti.

ПРИЈАВА ЗА ПРАЊЕ 4,8 МИЛИОНА КМ: МУП Српске поднео Тужилаштву БиХ пријаву против троје криминалаца

Oduzeta droga, Foto MUP RS

Sve troje se terete za krivično delo pranje novca. U saopštenju MUP RS se navodi da se prijavljeni sumnjiče da su novac pribavljen izvršenjem krivičnih dela, odnosno novac koji je potiče od kriminalne aktivnosti koristili u privrednom ili drugom poslovanju.

- Sa tim novcem prvoosumnjičeni je izvršio kupovinu nekretnina u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i kupovinu skupocenih vozila ukupne vrednosti 3.807.949 KM.

Drugoosumnjičena je takođe kupila nekretnine u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i vozila čija je vrednost 520.252 KM, dok je trećeosumnjičeni kupio nekretnine u Istočnom Sarajevu i vozila putem osnivanja privrednog društva čija je ukupna vrednost 559.440 KM - navodi se u saopštenju MUP RS.

Dukić je uhapšen u akciji "Transporter" u kojoj je zaplenjeno 303 kilograma marihuane.

Osumnjičen je za organizovani kriminal i trgovinu droge koja je otkrivena u kombiju koji je on koristio.

Kao vođa grupe označen je Bojan Cvijetić, nekadašnji savetnik u Ministarstvu bezbednosti BiH, kod koga su u pretresu pronađeni poverljivi dokumenti Obaveštajno bezbednosne agencije (OBA).

Petar Dukić, Foto crnahronikainfo

U pomenutoj akciji koja je sprovedena u novembru prošle godine policija je pored droge vredne 1,2 miliona KM privremeno oduzela 10 skupocenih automobila i dva kombija.

Droga je pronađena u kombiju koji je bio parkiran na livadi iza hale brze pošte u banjalučkom naselju Šargovac, koja je vlasništvo osumnjičenog Petra Dukića zvanog Pitera. Veruje se da je kombi duže vreme služio kao "štek" u kojem je droga skladištena.

Osim droge u pretresima kod osumnjičenih oduzeto je oružje, novac, određena dokumentacija.

U akciji Transporter pored Dukića je uhapšeno još šest osoba koji se terete da su duži vremenski period vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašćen promet droge, kako sa područja Zapadnog Balkana prema zemljama Evropske unije, tako i iz EU prema BiH i zemljama regiona.

KLjUČNI DOKAZI IZ EUROPOLA

KLjUČNE informacije i dokaze protiv ove kriminalne grupe istražnim organima je obezbedio Europol. To se, pre svega, odnosi na podatke iz mobilne aplikacije "Skaj" koju su osumnjičeni koristili u međusobnoj komunikaciji. To je bila polazna osnova za "praćenje" osumnjičenih, za koje se sumnja da su od 2019. švercovali velike količine droge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)