FIRMAMA 35 MILIONA EVRA: Ministar spoljnih poslova Mađarske u poseti Banjaluci

S. M.

02. 07. 2022. u 06:21

SARADNjA sa Mađarskom za nas predstavlja putokaz kojim treba da se krećemo i za nas je veoma važna.

ФИРМАМА 35 МИЛИОНА ЕВРА: Министар спољних послова Мађарске у посети Бањалуци

Sijarto i Dodik na sastanku, Foto SRNA

Vlada Mađarske odobrila je prvih 35 miliona evra za podršku u Republici Srpskoj, izjavio je Milorad Dodik, srpski član PBiH, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Dodik je istakao da je reč o novcu za 1.400 firmi koji će moći da prime pojedinačno po 25.000 evra i dodao da početkom iduće godine može da se očekuje krug od novih 35 miliona evra.

- Raniji dogovor sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom se realizuje. Saradnja sa Mađarskom za nas je veoma važna i želimo da ekonomska saradnja bude još veća - istakao je Dodik.

On kaže da Mađarska ostaje zemlja u koju je Srpska zagledana.

- Upoznao sam ministra Sijarta s tim da moramo da se ponašamo odgovorno prema očekivanjima naroda u RS i da mi ne možemo biti deo paketa sankcija prema Rusiji bez obzira na očekivanja nekih centara moći - poručio je Dodik.

Zahvalio se Sijartu za podršku koju daje Srpskoj na mnogim mestima.

- Nećemo zaboraviti podršku Mađarske gde su jasno dali do znanja da na nekim mestima ne treba da se razgovara o nama, nego sa nama - poručio je.

Dodik je rekao da je EU bila nepravedna prema BiH jer je, kako je rekao, postavila nerealne uslove, podvukavši da će Srpska između puta BiH u EU na kojem treba nestati RS uvek birati RS.

Sijarto je poručio da je sramota da Evropski savet na prošlom zasedanju nije doneo odluku o dodeljivanju kandidatskog statusa BiH.

Sijarto je rekao i da Mađarska podržava evropske integracije Zapadnog Balkana i BiH i osvrnuo se na finansijsku pomoć koju će RS da dobije i dodao da je to u sklopu unapređenja saradnje RS i Mađarske.

SANKCIJE

MINISTAR Peter Sijarto je poručio da nema smisla da se uvode sankcije, da se preti nego da treba da se postigne dijalog i saradnja i zato je za nas važno da se ne uvode sankcije od strane EU ni protiv jednog čoveka u zemljama Zapadnog Balkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)