SVI BEŽE OD ZANATA: Počeo upis u srednje škole širom Republike Srpske za 10.041 učenika

M. GRUBOR

23. 06. 2022. u 08:40

ŠIROM Srpske počeo je upis u srednje škole. Svršeni osnovci najčešće biraju gimnazije, ekonomiju, medicinu i elektrotehniku.

СВИ БЕЖЕ ОД ЗАНАТА: Почео упис у средње школе широм Републике Српске за 10.041 ученика

Foto Arhiva Novosti

S druge strane, gotovo de nema maturanata koji žele da uče za zanatlije, bez obzira na to što su to veoma tražena zanimanja na tržištu rada i što su za njih obezbeđene i stipendije iz gradskih i republičke kase.

Konkurs za upis učenika u srednje škole u RS za školsku 2022/2023. raspisan je za ukupno 10.041 učenika raspoređenih u 445 odeljenja. Planom je predviđen upis 7.718 đaka u četvorogodišnje, a 2.323 učenika u trgodišnje škole.

Lista deficitarnih zanimanja je napravljena prema potrebama privrednika na lokalnom nivou. Na njoj su kamenorezac-keramičar, izvršilac radova na saobraćajnicama, pekar, mesar, bravar-zavarivač, konobar, kuvar, stolar, auto-električar, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike... Na tržištu rada nedostaju i agroproizvođači, prehrambeni prerađivači, električar - elektroinstalateri, obrađivači metala, alatničari mehaničari grejne i rashladne tehnike, vozači, električari telekomunikacija i auto-mehaničari.

Ljuban Bajić, Foto RTRS

Predsednik Aktiva direktora srednjih škole banjalučke regije Ljuban Bajić kaže da iako se radi o odličnim programima i zanatima, veoma je malo svršenih osnovaca koji se odlučuju da upišu ove škole i smerove. Goran Savanović, predsednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih delatnosti RS kaže da su male plate glavni razlog nezainteresovanosti za zanimanja u oblasti ugostiteljstva.

- Radi se težak posao, zahtevan i ljudi se puno troše u svemu tome, a primanja su izuzetno niska, takoreći na donjoj lestvici primanja. Mlade bismo mogli da animiramo kroz drugačiji odnos poslodavaca i vrednovanje rada, većim platama i većim uvažavanjem radnika - zaključio je Savanović.

Iz Ministarstva prosvete i kulture RS poručili su da je listom deficitarnih zanimanja predviđen upis za 728 učenika u 19 zanimanja u 36 srednjih škola i 28 jedinica lokalne samouprave, a planirani budžet za stipendije i troškove prevoza učenika upisanih u deficitarna zanimanja u školskoj 2022/2023. je 900.000 KM.

ROBOTIKA I CNC OPERATER

IZ resornom minstarstva navode da je upisna politika za novu školsku godinu vođena u skladu sa potrebama tržišta rada i potrebama za nastavak daljeg školovanja na visokoškolskim ustanovama. Tako su na osnovu predloga poslovne zajednice uvedena i dva nova zanimanja, a to su - tehničar za robotiku i CNC operater, oba u struci mašinstvo i obrada metala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju