SVUGDE BUKTE POŽARI: Vatrogasci i policija u Hercegovini apeluju na građane

D. Curać

22. 06. 2022. u 06:15

VATROGASCI u istočnoj Hercegovini poslednjih nekoliko dana imaju pune ruke posla, a samo u Trebinju za 36 časova imali su 14 intervencija.

СВУГДЕ БУКТЕ ПОЖАРИ: Ватрогасци и полиција у Херцеговини апелују на грађане

Foto D. Curać

 Širenje vatre pripadnici ove jedinice sprečavali su u samom gradu i okolini, a uzrok svakog požara je ljudski faktor, zbog čega već na početku leta vatrogasci i policija apeluju da se vodi kontrola prilikom paljenja vatre na otvorenom.

- Ni sami ne znamo kako smo sve postigli, a ponovo nam neodgovorni građani prave probleme. Gorelo je u gradu, u okolini i ne smemo ni da pomislimo šta nas čeka u sledećim danima kada temperature budu znatno više. Mi smo spremni da radimo svoj posao, ali nismo za ovoliki nemar građana koji pale vatru - istakao je Zdravko Kašiković, komandir Vatrogasne jedinice Trebinje.

Apel na građane da vode računa uputili su i iz Policijske uprave Trebinje.

- Postoje sve mere, način na koji se pali vatra na otvorenom i mi pozivamo građane da se pridržavaju toga jer, kao što vidite, svaka mala nepažnja može dovesti do katastrofe - rekao je načelnik PU Trebinje Siniša Laketa.

Foto D. Curać

Zdravko Kašiković, komandir VJ Trebinje

Samo prošle godine izgorelo je skoro 12.000 hektara na području Centra za gazdovanje kršom. Materijalna šteta iznosi oko 1,5 miliona maraka.

- To je samo ekonomska šteta u drvnoj masi koja je izgorela ili fiziološki oštećena. Prema nekim istraživanjima iz Hrvatske, te posledice predstavljaju samo deseti deo onih pravih - ekoloških šteta od požara - naglasio je Drago Petković iz Centra za gazdovanje kršom Trebinje.

U BILEĆI NAJAVLjUJU ŠTRAJK

VATROGASCE iz Bileće ovih dana posebno muče plate zbog čega su najavili štrajk. Pripadnici ove jedinice od lokalne administracije traže da postupa po izmenjenom kolektivnom ugovoru jer su im plate za nekoliko stotina maraka manje u odnosu na kolege iz susednih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DENISOVIH 9 CILJEVA DO UKIDANJA RS: Novosti otkrivaju - Kako su Bošnjaci u UN branili svoju Rezoluciju o Srebrenici (FOTO)