VIŠE ĐAKA PRVAKA: Na području Istočnog Sarajeva u prvi razred ove godine prijavljeno 590 učenika

M. REGOJE

19. 05. 2022. u 06:47

NA području Istočnog Sarajeva u prvi razred osnovne škole u sledećoj školskoj godini upisano je 590 učenika, što je oko 50 učenika više nego u istom periodu lani, dok je u srednje škole planiran upis 628 učenika.

ВИШЕ ЂАКА ПРВАКА: На подручју Источног Сарајева у први разред ове године пријављено 590 ученика

Foto: M. Regoje

Samostalni stručni saradnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Istočnog Sarajeva, Aleksandra Berjan izjavila je da je u školama koje pripadaju opštini Pale upisano ukupno 177 prvačića, dok u sokolačku osnovnu školu ove godine kreće 96 prvaka. Ona je istakla da su u OŠ "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu do sada upisana 173 đaka prvog razreda, dok se na području Istočne Ilidže u tri OŠ do sada prijavilo 135 učenika.

U OŠ "Sveti Sava" u Trnovu, kako je navela, u prvi razred upisano je devet učenika, od kojih pet u centralnoj školi i četiri u područnom odeljenju u Kijevu. Ona je napomenula da u nekim školama testiranje učenika još traje, a upis će biti vršen sve do kraja avgusta.

Dok je broj prvačića veći, broj srednjoškolaca na području Istočnog Sarajeva je nešto manji nego lani, te je u prvi razred u četiri srednje škole planiran upis 628 učenika. Od toga bi u dve škole u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži u prvi razred srednje škole trebalo da krene 340 učenika, u Palama 168, a SŠC "Vasilije Ostroški" u Sokocu bi trebalo da primi 120 učenika.

- U opšti smer gimnazije u Sokocu planiran je prijem 24 učenika u centralnoj školi, kao i 24 đaka u područnoj školi u Han Pijesku, dok je na računarsko-informatičkom smeru u ovoj školi planiran upis 24 učenika, koliko i na smerovima šumarskog i ekonomskog tehničara - izjavila je Berjanova.

SVE VIŠE DECE KOD LOGOPEDA

DOSADAŠNjA testiranja učenika u Istočnom Sarajevu pokazala su da sve više dece koja kreću u prvi razred treba da pohađa govorne vežbe kod logopeda.

- Prilikom testiranja dece primećeno je da sve veći broj treba da poseti logopeda, a povećana je i potreba za asistentima za nastavu - zaključila je Berjanova.

U paljanskoj Gimnaziji, na opštem smeru, planirano je formiranje jednog odeljenja prvog razreda od 24 učenika, a isti broj dece bi trebako da pohađa i društveno-jezički i računarsko-informatički smer, kao i smerove kulinarskog, arhitektonskog i turističkog tehničara.

Kad je reč o trogodišnjim zanimanjima u srednjim školama u Istočnom Sarajevu na smerovima za konobara i kuvara, auto-električara i električara-elektroinstalatera planiran je upis po 12 učenika u ovoj školskoj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna