VEŽBAJU DA SPASAVAJU ŽIVOTE: Učenici Medicinske škole u Trebinju i Crveni krst realizovali projekat "Tabla"

D. CURAĆ

14. 05. 2022. u 08:12

TREĆI razred srednje Medicinske škole i trebinjski Crveni krst održali su pokaznu vežbu iz prve pomoći koja je realizovana u okviru projekta "Tabla", kao i obeležavanje nedelje Crvenog krsta.

ВЕЖБАЈУ ДА СПАСАВАЈУ ЖИВОТЕ: Ученици Медицинске школе у Требињу и Црвени крст реализовали пројекат Табла

Srednjoškolci u akciji, Foto D. Curać

Projekat "Tabla" ima za cilj da se uveže više različitih predmeta kako bi se gradivo lakše usvojilo, a učenici srednje Medicinske škole u okviru tog projekta odabrali su temu pružanja prve pomoći.

- Cilj ove akcije da pokažemo koliko je važno da ljudi znaju osnove prve pomoći, zato što i najmanje trenuci i znanje nekom mogu da spasu život. Ovde smo mi pokušali da uvežemo naše školske predmete kao i organizaciju Crvenog krsta i da uradimo projekat na najbolji mogući način - rekao je Slobodan Milenić, učenik trećeg razreda Medicinske škole Trebinje.

Sonja Milišić, profesor Centra srednjih škola Trebinje, kaže da su u uvezali pet predmeta.

- Prvenstveno smo počeli iz demokratije i ljudskih prava. Javno mnjenje smo ispitivali o poznavanju osnova prve pomoći, bavili se duboko tim problemom, a potom smo povezali sa srpskim jezikom i pisali smo pisma Pedagoškom zavodu RS i Ministarstvu obrazovanja. Tu su stručni predmeti medicinske škole, engleski jezik, istorija u sklopu koje je istorijat Crvenog krsta, kao i informatika gde su učenici napravili letke o prvoj pomoći - istakla je Sonja Milišić.

Učenici srednje Medicinske škole prikazali su pet različitih situacija iz pružanja prve pomoći.

Obeležavanje

- Ovo je treća pokazna vežba u kojoj učestvujemo od početka godine, a one služe da pokažemo građanima šta radimo i da vidimo praktično znanje. Cilj je da pokažemo kako treba reagovati u kriznim trenucima i da su građani ti koji mogu pravovremenom reakcijom spasti nečiji život - rekla je Marica Tomović, sekretar Crvenog krsta Trebinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)