MILOŠ "MESI" SAMO POBEDE: Nakon što je postao najbolji pica majstor na svetu, Subotičanin niže priznanja širom planete
U KUHINjI jednog subotičkog restorana, gde se miris svežeg testa meša saopojnim bosiljkom, origanom i pečenem mocarelom, nastaju pice kakve se neprave nigde drugde na svetu. Upravo tu, iza radne ploče posute brašnom, radi Miloš Knežević (26) koji je svojim rukama "zamesio" titulu najboljegstranog pica majstora na planeti.
Privatna arhiva
Na Svetskom prvenstvu u pravljenju pica Expocook Pizza World Competition u Rimu osvojio je prvo mesto, zatim je u Nišu dobio bronzanu medalju. Posle toga je otišao u Černjolu, odakle se vratio sa pet medalja, a u Ortanovi je osvojio šest trofeja, a jedan od njih je glavna nagrada. Oduzeti Italijanima krunu u "kolevki" pice - to mogu samo najbolji.
- Spremam se za takmičenjea svaki dan. Posao koji radim mi je zapravo trening - kaže nam Miloš. - Tajna vrhunske pice je u testu od kojeg se pravi. Svaka kategorija pice zahteva posebne vrste brašna, različite fermentacije i posebnu pripremu. Proces fermentacije testa i sazrevanja ima ključnu ulogu. Ključno je da testo mesi ručno, bez upotrebe miksera, kako bi postigao željeni rezultat.
Privatna arhiva
Takmiči se sa sobom
NAGRADE su rezultat moga truda od malih nogu - kaže Miloš. - Naravno da neću stati. Ne takmičim se sa drugim majstorima, jer nemam konkurenciju. Takmičim se sam sa sobom. Svaka pica koju napravim mora da bude bolja od prethodne. To mi je pravilo. Savršenstvo nije tačka do koje se stiže, već pravac u kom se ide. Ne radim ovo zbog medalja, volim kad ljudi uživaju u onome što sam napravio. To je pobeda koja me pokreće.
Privatna arhiva
Milošev pradeda bio je pekar, a njegov pradeda-stric imao je dve pekare.
- Nosim taj gen - ističe Miloš. - Od malih nogu sam voleo da se igram sa testom. Dok su se moji drugovi igrali sa plastelinom, ja sam sa mamom mesio kiflice, mekike... Kasnije sam završio srednju hemijsko-tehnološku školu za pekara. Bio sam posvećen učenju i istraživanju i još tamo sam razvio sposobnost da prepoznam i primenim pravu tehniku u pravom trenutku. Volim da eksperimentišem, a ključ je u balansu ukusa, mirisa i izgleda.
Prvu nagradu Miloš je osvojio sa 16 godina, a za deset godina dobio ih je još mnogo. Namerava da nastavi da se takmiči. U septembru ide na Siciliju, u Palermo, gde će pokušati da napravi najbolji kroasan, potom će otputovati u Sofiju, pa u Beograd - na Internacionalni pica fest. Krajem godine će učestvovati i na takmičenju u Riminiju.
- Nemam mnogo slobodnog vremena, ali nije mi naporno. Moj hobi je posao koji radim - zaključuje Miloš.
UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
Komentari (0)