NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

„DEČJI SVET“ NIKAO U NEOLITSKOM NASELJU: Osnovci iz opštine Odžaci prikazali brojne talente na manifestaciji na Bager bari u Ratkovu

Zoran Rajić

20. 05. 2024. u 11:08

OAZA prirode Bager bara u Ratkovu kod Odžaka, u kojoj je, na inicijativu ovdašnjeg kluba sportskih ribolovaca, napravljeno neolitsko naselje u stilu vinčanske kulture, bila je proteklog vikenda ispunjena lepotom talenta, kreativnosti i maštovitosti učenika osnovnih škola, na prvom festivalu "Dečji svet", čiji je organizator Udruženje za afirmaciju kulture i stvaralaštva dece i odraslih "Šraf".

„ДЕЧЈИ СВЕТ“ НИКАО У НЕОЛИТСКОМ НАСЕЉУ: Основци из општине Оџаци приказали бројне таленте на манифестацији на Багер бари у Раткову

foto IC Odžaci

Đaci iz 10 osnovnih škola u odžačkoj opštini nadmetali su se u literarnom, likovnom i muzičkom umeću, a ocenjivali su ih afirmisani pesnici, likovni umetnici i muzičari. Glavni koordinatori dvodnevnog festivala bili su kompozitor Jovan Adamov, pesnik, muzičar i TV autor Branimir Rosić i pisci za decu Tode Nikoletić i Bojana Stupar, direktorka "Dečjeg sveta" i njegov inicijator.

- Učestvovala sam na brojnim festivalima, na kojima sam primetila da nema radova dece iz opštine Odžaci, iako ovde ima toliko mnogo škola. Živim u Novom Sadu, a pošto sam rodom iz Ratkova, pomislila sam kako bi bilo dobro da tu pokrenemo festival, za šta sam dobila podršku kolega, kao i Milana Došena, predsednika ribolovačkog kluba koji upravlja Bager barom - rekla je Bojana Stupar.

Pisci iz čitanki

KROZ program "Pesnici u đačkim klupama", učenicima su tokom festivala u gostima bili pisci zastupljeni u njihovim čitankama i lektiri. Pored Bojane Stupar i Tode Nikoletića, sa njima su se družili i Miroslav Kokošar, Kristina Anđelković, Goran Novakov, Dušan Pop Đurđev, kao i čuveni reditelj dokumentarnih filmova Božidar Kalezić, koji je pre pet decenija u Ratkovu snimio "Legendu o Ćićku", o narodnom heroju i pesniku Ratku Pavloviću, po kojem je ovo selo dobilo ime.

I pokazalo se da u ovoj opštini ima mnogo nadarene dece. Na literarnom konkursu pobedila je Dajna Janković, učenica OŠ "Ratko Pavlović Ćićko" iz Ratkova, a iz te škole je i Anja Uhlarik (4. razred), koja je osvojila prvu nagradu za likovni rad. Na takmičenju "Raspevani dečji svet", od 13 učesnika najbolja je bila Vida Majstorac, učenica prvog razreda OŠ "Miroslav Antić" iz Odžaka, koja je otpevala pesmu "Dama" Jovana Adamova, na stihove Dobrice Erića.

- Zapaženi pevači sa ovog festivala učestvovaće na "Danima Crvenokose boginje" u Odžacima i Dečjem festivalu tamburaške muzike "Licidersko srce" u Novom Sadu. Tako nastavljamo praksu čuvene TV emisije "Muzički tobogan" da se nastupima na raznim manifestacijama bruse talenti mladih pevača - rekao je Adamov, kompozitor i pesme "Dečji svet" Pere Zupca, u izvođenju Minje Subote, koja je kumovala nazivu i postala himna ratkovačkog festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)