HEROJE OTIMAJU OD ZABORAVA: Snima se dokumentarac o Srbima čija su junačka dela iz Drugog svetskog rata malo poznata

Jelena Stojković

03. 04. 2024. u 20:00

ZABORAVLjENI srpski oficiri, heroji iz senke u Drugom svetskom ratu, događaji koji su ostali u senci turbulentnih istorijskih perioda, istine skrivene 80 godina... Ovo su priče iz novog dokumentarnog filma "Bekstvo" Branka Dimovića Dimeskog koji živi i radi u Norveškoj, a koji je već uradio dva veoma zapažena filma o stradanju Srba u logorima ove skandinavske zemlje za vreme Drugog svetskog rata.

ХЕРОЈЕ ОТИМАЈУ ОД ЗАБОРАВА: Снима се документарац о Србима чија су јуначка дела из Другог светског рата мало позната

Foto:J.S.

Snimanje je u toku, a radi se na lokacijama širom Nemačke, Švedske i Srbije. Film je uzbudljiva priča o srpskim kraljevskim oficirima zarobljenim tokom Drugog svetskog rata u logorima poput Osnabrika u Nemačkoj, kao i u logorima u Norveškoj i Austriji.

- Film "Bekstvo" otkriva hrabre podvige i žrtve srpskih heroja, čiji su poduhvati ostali skriveni decenijama. Uz pomoć svedočenja potomaka iz Nemačke i Švedske, kao i ustupljene dokumentacije i istraživanja, film prikazuje istinsku hrabrost i otpor nacističkoj okupaciji. U ovoj emotivnoj i inspirativnoj priči osvetlićemo do sada nepoznate detalje o junacima koji su se suprotstavili tiraniji i bezumlju. Zato je ovaj film važan testament o hrabrosti i odlučnosti ljudi u najmračnijim vremenima - kaže Dimović.

Foto:J.S.

 

Jedan od ključnih likova u filmu je Luka Špartalj, streljan u Jajincima 1943, predratni industrijalac u Beogradu, čije su sabotaže protiv nemačke okupacije zapamćene kao simbol hrabrosti i odlučnosti. Njegova ćerka Vera Špartalj živi u Švedskoj i s ponosom priča o ocu, čije je delovanje doprinelo organizovanju ilegalne radio-stanice koja je obaveštavala saveznike o aktivnostima nemačkih snaga. Dimović dodaje i da je Verino svedočenje ostavilo celu filmsku ekipu bez daha, jer su mnoge činjenice nepoznate javnosti.

 

Foto:J.S.

 

- Vera Špartalj je dala veliki doprinos filmu svojim temeljnim kazivanjima. Govori i o svom kumu Aleksandru, sinu vojvode Živojina Mišića. Ispričala je kako je njena i porodica kumova Mišića imala dogovor da se u kafani "Šaran" nađu sa Dražom Mihailovićem. Tu je pao dogovor o Dražinom pokretu otpora - kaže Dimeski i dodaje da osim o Špartalju, film govori i o drugim herojima poput Pančevca Aleksandra Miloradovića, zatočenog u logoru Osnabrik.

 

Foto:J.S.

 

"Bekstvo" će istražiti i različite poglede na dela heroja iz ugla istoričara iz Srbije, Norveške, Švedske i Nemačke.

- Nepristrasni pregled istorijskih činjenica ovoga puta je iz četiri zemlje - pojašnjava Dimović.

Zahtevan poduhvat

SNIMANjE filma pomažu Srpska pravoslavna crkva iz Norveške i Pravoslavno bratstvo "Sveti Jovan" iz Švedske, kao i potomci stradalih Srba. Izvršni producent filma je Bogdan Vranješević, direktor fotografije Dejan Tršić, dok režiju potpisuje Branko Dimović Dimeski (na slici).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo