BOGATI STARI RIMLJANI MIRISALI SU NA PAČULI: Arheolozi otkrili 2.000 godina staru bočicu za parfem (FOTO)

Boris Subašić

07. 03. 2024. u 20:04

HEMIČARI su nedavno analizirali sadržaj staklene bočice stare 2.000 pronađene u rimskoj grobnici u Šaniji i otkrili da su Rimljani voleli jak i opojan parfem od pačulija, biljke koja raste u tropskim krajevima Azije i Okeanije.

БОГАТИ СТАРИ РИМЉАНИ МИРИСАЛИ СУ НА ПАЧУЛИ: Археолози открили 2.000 година стару бочицу за парфем (ФОТО)

vikipedija

Finu bočicu od kvarcnog stakla sa tragovima sadržaja arheolozi su pronašli još 2019. u rimskoj grobnici u južnom španskom gradu Karmona, gde se u 1. veku nalazilo rimsko naselje. Pepeo pokojnice stare oko 40 godina bio je smešten u staklenu urnu, uz koju je bila bočica od kvarcnog stakla, a sve zajedno bilo je spakovano u jajastu olovnu kutiju.

Kada su otpečatili finu flašicu sa minijaturnim ručkama sa strane, nalik onima na amfori, naučnici nisu osetili nikakav upečatljiv miris pa su zanemarili taj aspekt otkrića. Fascinirala ih je sama bočica od tvrdog kvarca veoma teškog za oblikovanje i čepom od tamnog dolomita, što je ukazivalo da je reč o luksuznoj retkosti kakvu je mogla da poseduje samo bogata osoba.

vikipedija

Vajarski portreti Rimljanki

Flašica je bika hermetički zaptivena bitumenom, pa su se na staklu videli ostaci esencije sadržaja za koji su arheolozi pretpistavljali da je bio parfem. Odranije je iz drevnih pisanih recepata za parfeme, iako nepotpunih, bilo poznato da su Rimljani mešali mirisne ekstrakte sa biljnim uljima, kao što je maslinovo, kao konzervansom. Istraživači su ranije otkrivali nagoveštaje cvetnih ekstrakata u bočicama koje su rimljani koriste za čuvanje kozmetike, ali nikada precizan izvor arome.

Hemičar Hose Rafael Ruiz Arebola sa Univerziteta Kordoba u Španiji podvrgavao je sadržaj boce gasnoj hromatografiji u kombinaciji sa masenom spektrometrijom i identifikovao više supstanci tipičnih za eterično ulje pačulija, koje se dobija iz tropske biljke u jugoistočnoj Aziji. Arheolozi smatraju ovaj parfem dokazom razgranatosti i efikasnosti trgovačkih mreža u starom svetu.

vikipedija

Portret Rimljanke iz 1. veka iz Fajuma

Esencija je uvezena i flaširana u skupoj bočici, ali ovo otkriće ne znači da je celo Rimsko carstvo mirisalo na pačuli. „U to vreme, parfemi su bili rezervisani za visoko društvo“, kaže Ruiz Arebola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)