UDAR ANTISRPSKE ARMADE NA CRKVU: Nasrću na SPC zbog najavljene izgradnje hrama na Limanu u Novom Sadu (FOTO)

J. SIMIĆ

07. 03. 2024. u 14:55

SAMO nekoliko sati pošto su u utorak odbornici Skupštine Novog Sada usvajanjem Plana generalne regulacije područja "Štrand-Kabel", odobrili i izgradnju hrama posvećenog Svetim mučenicima bačkim, stradalim u zloglasnoj Raciji mađarskih fašista 1942, u novosadskom naselju Liman, u tom delu grada dogodio se incident: nepoznati muškarac sa kapuljačom na glavi, u prolazu je nasrnuo na sveštenika SPC i pobegao.

УДАР АНТИСРПСКЕ АРМАДЕ НА ЦРКВУ: Насрћу на СПЦ због најављене изградње храма на Лиману у Новом Саду (ФОТО)

Foto: Z. Grumić

Eparhija bačka saopštila je da je pred svedocima, ničim izazvan, muškarac udario sveštenika koji je obavljao redovne parohijske dužnosti i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu. Incident je prijavljen novosadskoj policiji, a do zaključenja našeg lista juče po podne nije bilo informacija o toku istrage.

Foto: Z. Grumić

Mesto na Limanu gde je napadnut sveštenik

- Očigledno je da je ovaj napad motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim pohodima na SPC, naročito poslednjih meseci i dana, kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne - navedeno je u oglašavanju za javnost Eparhije bačke u Novom Sadu.

Reči prekora iz sedišta Eparhije bačke odnose se i na medije i njihove pokrovitelje koji su, kako je navedeno, sve izražajnijim medijskim pohodima na SPC poslednjih dana svoj govor mržnje usmerili protiv želje i inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu.

- Ova potreba građana Limana u kojem živi oko 30.000 stanovnika, odmah je zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se naše društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su Crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani - upozorila je Eparhija bačka.

PIJU I VESELE SE PORED STRATIŠTA

PRVI urbanista Novog Sada Dušan Miladinović rekao je za portal "NS uživo" da se isti ljudi u poslednje četiri godine bune protiv svega i svačega, ali da ne vidi razlog zašto nekom nije po volji crkveni objekat.

- Protestovali su zašto je hram predviđen blizu Štranda, slučajno ili namerno zaboravljajući da je upravo Štrand bio stratište tokom Novosadske racije 1942. Njima očigledno ne smeta što se vesele i piju u blizini tog stratišta, ali im smeta crkva, što je apsurdno. Eto, bio je i napad na sveštenika na Limanu. Oni svojim nasilnim delovanjem pokušavaju da nešto preokrenu i to im je jedini način da dobiju svojih pet minuta - kazao je Miladinović. 

Povodom ovog neprijatnog događaja Eparhija je uputila poziv i svim društvenim činiocima, a posebno političkim partijama, medijima i nevladinom sektoru, da na ovom primeru uvide svoj deo odgovornosti "i da svi zajedno kao društvo učinimo sve da se ambijent u kojem živimo izleči i upristoji jer će, u suprotnom, dolaziti do sve većih podela u društvu".

Foto: Z. Grumić

Mesna zajednica Liman

Napad na sveštenika i gradonačelnik Milan Đurić ocenio je kao "proizvod užasne kampanje mržnje prema SPC, koju danima sprovode neke političke grupe i organizacije".

- Ne želim da prihvatim činjenicu da je u Novom Sadu sveštenim licima ugrožena bezbednost. Molim sugrađane da ne dozvole da nas dele neki politički motivisani pojedinci, da šire mržnju i bacaju ljagu na naš grad. Apelujem na nadležne državne organe da pod hitno privedu pravdi napadača na sveštenika - rekao je Đurić.

Dve službenice u Mesnoj zajednici Liman, kako su nam kazale "obe rođene Novosađanke" bile su neprijatno iznenađene vestima o incidentu.

- Svako ima pravo na svoje mišljenje o mestu izgradnje srpske pravoslavne crkve, ali napadati sveštenike, to do sada nije bio manir Novosađana - rekla nam je jedna od njih, a druga je zabrinuto promrmljala: "Valjda neće napasti i nas u nedelju na zboru koji su zakazali protivnici izgradnje hrama".

Foto: Eparhija bačka

STAV Sedište Eparhije bačke u Novom Sadu

Svoje viđenje izložio nam je i mladi par iz Užica koji se pre četiri godine doselio na novosadsko naselje Grbavica. Jučerašnji sunčani dan iskoristili su da sa kćerkicom prošetaju limanskim ulicama.

- Nepotrebno se javnost toliko ustalasala povodom najave izgradnje crkve. A sve je zapravo jednostavno: oni koji nisu religiozni neka gledaju na budući hram kao na bilo koji novi objekat koji će tu biti izgrađen. Nema potrebe za incidentima - kažu ovo dvoje ljudi. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)