SRPSKA KUĆA POZIVA NA "EKSPO 2027": Srbija će na Olimpijadi promovisati kulturne i poslovne domete

Tokom Olimpijade u Gradu svetlosti Srbija će se predstaviti vrhunskim atletama, ali će za vreme najveće sportske manifestacije demonstrirati i kulturna i poslovna dostignuća.

СРПСКА КУЋА ПОЗИВА НА ЕКСПО 2027: Србија ће на Олимпијади промовисати културне и пословне домете

FOTO: Privatna arhiva

U svojoj, Srpskoj kući, u Parizu, u periodu Olimpijskih igara, krajem jula i početkom avgusta, prikazaće najlepšu sliku o sebi i preneti je u svet.

Srpska kuća nići će tik uz Nacionalni paviljon domaćina, što je velika čast. Sve će se događati u Teatru Parka Vilet, najvećeg zelenog prostora u Francuskoj prestonici, na 55 hektara, koji je 1987. godine otvorio tadašnji predsednik Fransoa Miteran, na severu grada, nedaleko od sadašnjeg Olimpijskog sela. Tu se, uz teatar, nalaze i Muzički grad, Nacionalni konzervatorijum, Naučni i industrijski centar i mnogobrojne druge institucije kojima inkliniraju žitelji prestonice.

Ideju o otvaranju Srpske kuće izneli su u javnost nedavno ambasadorka Srbije Ana Hrustanović i predsednik Privredne komore Marko Čadež, tokom sretenjskog prijema u našoj pariskoj rezidenciji.

- Srbija će se po prvi put predstaviti na Olimpijskim igrama kroz projekat Srpske kuće gde će se promovisati kao investiciona, poslovna destinacija, mesto istorijske baštine, bogatog turizma, kulture i tradicije. Želimo da predstavimo Srbiju kao zemlju sportskih šampiona, ali i šampiona u znanju, privredi, inovativnim tehnologijama i digitalizaciji – istakla je na Dan državnosti za "Novosti" ambasadorka Hrustanović.

Sportska istorija Srbije, rezultati, medalje srpskih olimpijaca i privreda prikazaće se kroz multifukcionalnu, kreativnu i originalnu umetničku postavku, uz pomoć savremenih tehnoloških rešenja. Posebna pažnja biće posvećena promovisanju specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

- Želimo u Parizu 2024. da napravimo vremeplov i da sve posetioce koji dođu u Srpsku kuću odvedemo u Beograd 2027. na Ekspo i da zajedno igramo za čovečanstvo i budućnost – poručio je Marko Čadež.

Srpska kuća biće jedinstvena prilika i da privrednici, u atmosferi koja je vezana za sport, predoče svoje prednosti. Uz podršku francuskih partnera, biće organizovane aktivnosti usmerene na povezivanje naših i francuskih privrednika. Za vreme Olimpijade organizovaće se i poslovni forum u Srpskoj kući. Biće to prilika da istaknemo svoje ekonomske adute.

- Srbija je dobro mesto za investicije, jedina u Evropi ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Ruskom federacijom, Evroazijom, Turskom i Kinom, zemljama u kojima živi 2,6 milijardi ljudi – naglasio je Čadež.

Ana Hrustanović ističe koliko je važna privredna saradnja Srbije sa Francuskom. Navodi da zemlja domaćin predstojećih Olimpijskih igara čini tržište od 68 miliona ljudi, da je sedma ekonomska sila u svetu, zajedno sa Nemačkom najznačajnija članica EU i važna podrška Srbiji na evropskom putu. Ukupna robna razmena Srbije i Francuske u prošloj godini iznosila je 2 milijarde evra.

Ambasadorka naglašava da su ekonomski odnosi Srbije i Francuske tradicionalno dobri, ali da ima prostora za proširenje saradnje posebno u sektorima IT tehnologija, u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, oblasti energetike i industrije.

 Što se tiče kulturne ponude, nju će pripremiti Kulturni centar Srbije iz Pariza, nizom prigodnih umetničkih manifestacija.

Srpska kuća biće idealna prilika za predstavljanje naše zemlje tokom najveće planetarne sportske smotre. Očekuje se da u Parku Vilet, u svakom trenutku bude prisutno između pedeset i šezdeset hiljada posetilaca. Svima njima biće širom otvorena vrata naše pariske kuće.

IDEALNO ZA ODMOR

Sredinom Parka Vilet, u kome će biti postavljena Srpska kuća, protiče kanal Urk čije su obale jedno od omiljenih šetališta Parižana. Dve pešačke pasarele spajaju ove dve obale. Leti je postavljen još jedan, pontonski most, koji olakšava kretanje pešaka i biciklista. Okolne poljane idealne su za piknik i odmaranje u hladu.

ODABRANIH 16

Pored Srbije, nacionalne kuće tokom Olimpijade, od svih učesnica, u Parku Vilet, uz domaćina Francusku,  imaće još samo Brazil, Danska, Indija, Italija, Kanada, Mađarska, Meksiko, Nemačka, Portugalija SAD, Slovačka, Slovenija, Holandija i Češka.

FOTO: Privatna arhiva

Ambasadorka Ana Hrustanović i generalni direktor Međunarodnog biroa za izložbe Dimitri Kerkences

Foto: Goran Čvorović

Maketa Olimpijskog sela

Foto: Goran Čvorović

Gradska kuća Pariza

Foto: Goran Čvorović

Pariz čeka goste

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!