OVO IMA SAMO SRBIJA: Beograd je dobio Muzej paranormalnog, pogledajte po čemu je jedinstven (FOTO)

Dragana Matović

24. 02. 2024. u 18:02

KOME crna mačka pređe put, pratiće ga loša sreća. Ko broji zvezde izaći će mu bradavice.

ОВО ИМА САМО СРБИЈА: Београд је добио Музеј паранормалног, погледајте по чему је јединствен (ФОТО)

D. Matović

Devojka koja peva za stolom imaće ludog muža, dok se ona što sedi na ćošku nikada neće udati. Ne treba govoriti novorođenčetu da će biti lepo, niti pitati ribolovca kud je pošao. Za nekog je ovo praznoverje, a za druge su ozbiljne stvari.

Kako bilo, Beograd je dobio mesto gde će posetioci moći da se suoče sa ovim i mnogim drugim čudnim verovanjima. Muzej paranormalnog intrigantnim eksponatima i pričama u kojima se "razotkrivaju" tajne razumom neobjašnjivih događaja za kratko vreme privukao je mnoge ljubitelje misterije željne da otkriju misterije nevidljivog sveta. Nas je dočekala Isidora Stefanović, koja ga je osnovala:

- Putovala sam u više od 50 zemalja i obišla mnogo muzeja sa različitim temama. Razmišljala sam šta nedostaje mom rodnom gradu. Želela sam da napravim nešto što ne postoji nigde u svetu. Sa prijateljima, kreirala sam Muzej paranormalnog.

D. Matović

 

Više od godinu prikupljali su eksponate i neobične priče, istraživali paranormalne pojave.

- Izbegavali smo morbidne i strašne teme, fokusirali smo se na neobjašnjivo - priča Isidora. - Mesecima smo tragali za pričama onih koji su imali paranormalna iskustva. Te priče su najčešće šaljive i simpatične, ali ono što se nekima dogodilo ponekad ne može da se objasni ni intuicijom, niti spletom događaja i slučajnosti.

D. Matović

 

Kad mravi donose smrt...

ISIDORA nam je ispričala priču o čoveku koji je na letovanju svakog dana viđao bračni par. Taj par je u isto vreme išao i vraćao se sa plaže. Na putu do plaže postojalo je mesto prepuno mrava. Muškarac je svaki put, negodujući, gazio te mrave kada bi se vraćali sa plaže. Posle nekoliko godina čovek koji je ispričao priču otišao je u isto mesto na letovanje, ali žena je bila sama. Upitao ju je gde joj je muž, a ona mu je rekla da je preminuo od bolesti koju prenose mravi.

Osim svedočenja onih koji su doživeli nešto paranormalno, u muzeju su izloženi "rekviziti" za proricanje: karte, šoljice kafe, pasulj, kristalna kugla... Na zidovima su priče o najpoznatijim srpskim vidovnjacima, kao i vampirima Savi Savanoviću i Petru Blagojeviću. Izložen je i kamen iz zloglasne Savanovićeve vodenice.

Isidora nam pokazuje "proroka" koji čudnim glasom proriče sudbinu i otkriva zainteresovanim šta su bili u prethodnim životima. Nagovara nas da probamo VR naočare koje su prikaz od 360 stepeni paralelne realnosti.

- VR naočare odaju utisak da ste na nekom mestu koje ima pomalo horor tematiku - kaže nam. - Imamo neke scene soba koje vode kroz neke lavirinte, onda polje suncokreta... Dešava se da posetioci čak i ne smeju da se usude, drugi se usude da probaju pa se uplaše, nekima je zabavno pa im bude malo i smešno koliko stimulansa je ovaj uređaj u stanju da napravi mozgu pa, iako znamo da smo u bezbednoj prostoriji, to nas tako izmanipuliše, pa osećamo prave frekvencije straha.

D. Matović

 

Ljubitelji selfija mogu da se slikaju sa vešticom koja deli sobu sa drekavcem, vukodlakom i vampirom. A, tu je i priča o vešticama, spaljenim u srednjem veku.

- Napravili smo lomaču i istakli priču koja prati istorijske podatke iz tog perioda - pokazuje Isidora tekst na zidu. - Svakom je nešto zanimljivo. Sigurna sam da malo ko izađe iz muzeja a da ga baš ništa nije dotaklo.

Isidora je završila Pravni fakultet, a za temu paranormalnih iskustava interesovala se privatno:

- To je nedokučiva tema i želela sam da je obradim na svoj način. Posetioci različito reaguju, mladi se oduševljavaju interaktivnim sadržajem, dok stariji radije čitaju autentična iskustva. Interesuju se za različite kultove, istoriju magije: od egipatske, rimske, grčke do vudu i vlaške. Ukleta knjiga, foto-aparat duhova, lutka Anabel, samo su neki od predmeta koji posetioce ostavljaju bez teksta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!