ISPOVEST ČUVARA VATIKANSKIH TAJNI: Biskup Pagano odlazi u penziju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 02. 2024. u 07:00

VATIKAN je godinama pokušavao da razuveri javnost da su njegove hvaljene arhive pune tajni: otvorio je naučnicima dosijee kontroverznog pape Pija XII iz perioda Drugog svetskog rata i promenio zvanično ime kako bi uklonio reč "tajna".

ИСПОВЕСТ ЧУВАРА ВАТИКАНСКИХ ТАЈНИ: Бискуп Пагано одлази у пензију

Postoje pisani dokazi da je Vatikan ćutao o holokaustu, Foto AP

Ali mit i misterija su opstali - sve do sada.

Dugogodišnji čuvar onoga što se sada zove Vatikanski apostolski arhiv, biskup Serđo Pagano otkrio je, prvi put, neke od tajni koje je saznao za 45 godina, koliko je radio u jednom od najvažnijih svetskih skladišta dokumenata.

Pagano je italijanskom novinaru Masimu Franku tokom godinu dana razgovora koji su skupljeni u knjigu "Tajna" (Secretum) ispričao svašta - od Napoleonove pljačke arhiva 1810, preko afere Galileo, do konklave (za izbor pape) 1922. koju su finansirali američki katolici.

-Ovo je prvi put, a biće i poslednji, jer se spremam da odem, rekao je Pagano uoči penzionisanja kasnije ove godine.

Papa Lav XIII je prvi put otvorio arhiv za naučnike 1881. godine. Do tada je arhiv, koji je korišćen za čuvanje dokumentacije papstva, ekumenskih sabora i vatikanskih kancelarija koje datiraju još iz 8. veka, služio samo papi.

FOTO: AP/Tanjug

Sa 85 kilometara polica, velikim delom pod zemljom u dvospratnom, vatrostalnom, armirano-betonskom bunkeru, arhiv takođe sadrži dokumentaciju iz vatikanskih ambasada širom sveta, kao i posebne kolekcije aristokratskih porodica i verskih redova.

Iako je često izvor zavera u stilu Dena Brauna, arhiv funkcioniše kao bilo koja nacionalna ili privatna arhiva: istraživači traže dozvolu da posete, a zatim traže posebne dokumente za pregled u namenskim čitaonicama. Pagano ih prati sa džinovskih ekrana u svojoj kancelariji.

U poslednje vreme, naučnici su hrlili u arhivu da pročitaju dokumente pape Pija XII, ratnog pape koji je kritikovan da nije dovoljno govorio o Holokaustu.

Papa Franja naredio je da se dokumenti njegovog pontifikata otvore pre roka, 2020. godine, kako bi naučnici konačno mogli da steknu punu sliku o papi koga je Vatikan dugo branio, tvrdeći da je koristio tihu diplomatiju da spasava živote i da nije javno govorio o nacističkim zločinima jer se plašio odmazde.

Foto AP

Pagano je jedan od onih koji ne nalazi opravdanja za Pijeve postupke. - Tokom rata znamo da je papa napravio izbor: nije mogao i nije hteo da govori. Bio je ubeđen da bi se dogodio još gori masakr, kaže Pagano. "Posle rata, očekivao bih reč više za sve ove ljude koji su otišli u gasne komore".

Pagano smatra da je papa ćutao i posle Drugog svetskog rata zbog stvaranja jevrejske države. Vatikan je imao dugu tradiciju podrške palestinskom narodu i bio je zabrinut za sudbinu hrišćanskih verskih objekata u Svetoj zemlji ako se teritorije predaju novostvorenoj državi Izrael.

Bilo koja Pijeva reč o Holokaustu, čak i posle rata, "mogla se u političkom smislu čitati kao podrška osnivanju nove države", kaže Pagano.

Osim dobro poznatih priča o vatikanskim intrigama, knjiga otkriva i neke novine, uključujući poreklo važnog finansijskog odnosa između Crkve SAD i Vatikana koji se nastavlja i danas i datira još od konklave 1922. godine.

Pagano kaže da je posle smrti pape Benedikta XV, kardinal zadužen za papsku riznicu i račune otišao do njegovog sefa i otkrio da je "bukvalno prazan. Nije bilo papira, novčanice ili novčića". Ispostavilo se da Benedikt nije baš bio fiskalno odgovoran i ostavio je Svetu stolicu donekle u minusu kada je umro 22. januara te godine.

Papske kase su uvek korišćene za finansiranje konklave za izbor novog pape, što znači da je Sveta stolica bila u "buli" posle Prvog svetskog rata. Zbog toga je državni sekretar Vatikana zatražio od svog ambasadora u Vašingtonu da hitno pošalje "ono što imate u sefu" kako bi izbor novog pape mogao da se održi.

Prema telegramima, ambasada Vatikana poslala je ono što su američke crkve prikupile od američkih vernik – 210.400,09 dolara - omogućivši glasanje na kome je izabran papa Pije XI.

Brišu se ljudi koje odavno nisu funkcioneri , a mnogi ni živi, Foto V. Danilov

Pagano veruje da je američka pomoć (i podsticanje daljih donacija) bila jedan od razloga zašto je Franja 2019. odlučio da ukloni reč "tajni" iz imena Arhiva i preimenuje ga u Vatikanski apostolski arhiv.

Nešto na šta je izuzetno ponosan je originalno pismo britanskih plemića iz 1530. godine u kojem se poziva papa Klement VII da odobri kralju Henriju osmom poništenje njegovog braka sa Katarinom Aragonskom kako bi se oženio Anom Bolen.

Kao što je poznato, papa je to odbio, a kralj je otišao i oženio se, raskinuvši sa Rimom.

Kada je Napoleon Bonaparta poharao vatikanske arhive 1810. i preneo ih u Pariz, Paganov prethodnik smotao je pismo iz 1530. i sakrio ga u tajnu fioku u stolici u arhivi. "Francuzi ga nikada nisu pronašli", ponosno kaže Pagano, veoma svestan da je glavni posao arhiviste da čuva arhiv.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!