PORODIČNI SPUST U "GERLICENU": Sedam sati vožnje do najbližeg austrijskog skijališta Srbiji

S. J. M.

06. 02. 2024. u 18:01

ŠUMOVITA planina na samom jugu Austrije, deo Alpa Karavanki i ove zime je veliki magnet za sve skijaše. Skijalište "Gerlicen" najbliži je austrijski ski centar Srbiji. Udaljen je sedam časova vožnje i nalazi se u pokrajini Koruška, svega pola sata posle granice sa Slovenijom.

ПОРОДИЧНИ СПУСТ У ГЕРЛИЦЕНУ: Седам сати вожње до најближег аустријског скијалишта Србији

S. J. M.

"Gerlicen" se izdiže iznad grada Filaha, drugog po veličini u Koruškoj i važi za jedno osunčano i zimzelenom šumom ušuškano porodično skijalište. I zaista na stazama je mnogo porodica sa decom.

U ovom ski-centru utabano je 52 kilometra staza, koje su povezane sa 20 različitih ski-žičara, osmoseda, šestoseda, četvoroseda, ali imaju i "sidra". Sve staze kreću sa ogoljenog vrha na 1.911 metara i, što je interesantno, skija se na svim stranama planine, a ne samo na severnoj, kakva je praksa u mnogim skijalištima. Staze su prilagođene svim kategorijama skijaša. Najviše je "crvenih", dugačkih i po nekoliko kilometara i sasvim dovoljno širokih, nekoliko je "crnih" izuzetno strmih za ozbiljne skijaše, ali tu su i plave, široke i taman nagnute za one koji uče da skijaju ili su početnici bez većeg iskustva. Njih bolji skijaši ujutru koriste za, kako kažu, zagrevanje, a onda nastavljaju strmijim padinama.

Skijanje u "Gerlicenu" je i uživanje u predivnoj prirodi. Osim na vrhu gde je golet, ali sa koje se pruža panoramski pogled na grad Filah, jezero Osiah i ostale vrhove Karavaniki, uglavnom se skija kroz šumovite predele. Staze su dobro utabane, snega u ovom kraju uvek ima od početka decembra, pa do početka aprila, čak i kada je u podnožju kopno, a ako bi slučajno zafalilo tu su topovi za veštački sneg, koje vuku vodu iz malih veštačkih jezerca na planini.

Za ovaj ski-centar smeštaj se može naći u hotelima na samoj planini, sa ski in i ski aut vezama, i on je nešto skuplji nego onaj u podnožju, a cene zavise i od perioda sezone. U Austriji je špic oko katoličkog Božića i Nove godine i sredinom februara, kada su tamo školski raspusti, a odrasli mahom uzimaju odmore. U podnožju planine, je mnogo veća ponuda apartmana u okolnim selima i gradu Filahu. Skijašima, koji tu odsednu obezbeđen je prevoz do gondole, koja kreće iz mesta Anenhajma i vozi 15 minuta do prvog šestoseda, pa onda njime dalje ka vrhu. Kod tog šestoseda su i info-centar, rental ski-opreme, skijaški instruktori, a tu može da se kupi i ski-pas. On je 320 evra za sedam dana za odrasle, a 160 evra za decu. Dvodnevni ski pas je 120 evra, a za decu upola manje, ako se planira vikend varijanta.

Na planini nema prodavnica, pa ko gore odseda može da bira da uplati polupansion ili da ponese namirnice i sam kuva. U podnožju je nekoliko velikih supermarketa. Na ski stazama se nalazi više restorana, koji su poput hotela, u drvetu i potpuno arhitekturom uklopljeni u planinski ambijent, pa deluje da ih je i sama planina izrodila, a ne čovek napravio. U nekim porodičnim restoranima je meso isključivo domaće, jer oni uzgajaju svoja goveda od kojih prave kobasice i šnicle i služe gostima za ručak. Čini se da cene u njima nisu veće nego kod nas na planinama. Ručkovi su od 10 do 20 evra, zavisno od izbora iz menija, a u ponudi su tradicionalna austrijska jela, kobasice, kolenice, bečka šnicla, ali i špageti, pice... Supe su mahom goveđe i koštaju od 6 do 7 evra, ali poseban specijalit su im od belog luka, i od šargarepe i đumbira. Kafa je od 3 do 3,5 evra, čaj od 3,5 do 4, koliko je i topla čokolada.

Austrijanci su u "Gerlicenu" predusretljivi, a ski-instruktori vrlo posvećeni i svi govore i engleski jezik, tako da nema "zime" za one koji bi da uče da skijaju ili one koji žele da ih instruktori na skijama provedu kroz planinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)