MARŠ VUKOTIĆA KROZ ISTORIJU CRNE GORE: Profesor iz Nikšića objavio knjigu o glasovitom bratstvu iz kolevke junačkog Čeva i Katunske nahije

Veliša KADIĆ

11. 02. 2024. u 19:13

IZ pera nikšićkog profesora Batrića - Baća Vukotića nedavno je objavljena knjiga "Vukotići kroz istoriju Crne Gore".

МАРШ ВУКОТИЋА КРОЗ ИСТОРИЈУ ЦРНЕ ГОРЕ: Професор из Никшића објавио књигу о гласовитом братству из колевке јуначког Чева и Катунске нахије

V.K.

 Ovo delo je nastavak prethodnih koje je pisao o glasovitom bratstvu koje se iz kolevke opevanog junačkog Čeva i Katunske nahije rastrčalo po belom svetu. Korice knjige krase fotografije Njegoševe kapele na Lovćenu, a ispod nje fotografije poznatih Vukotića - serdara Janka, Stevana Perkova i vojvode Petra.

U Baćovom delu obrađene su teme koja kroz poglavlja govore o Crnoj Gori od nastanka do nezavisnosti, prezimenu Vukotić, znamenitim Vukotićima u ratu i miru. Tu su i narodne pesme u kojima se pominju Vukotići, te neumorni istraživači roda Vukotića, priče i anegdote o ovom bratstvu, kao i brojna priznanja i odlikovanja.

- Kroz ovo ostvarenje pokušao sam osvetliti deo istorije nastanka, odbrane i čuvanja Crne Gore gde je bratstvo Vukotić odvajkada imalo jednu od najznačajnijih uloga. Današnje, a i buduće generacije treba podsećati na teška vremena i žrtve naših slavnih i od čitavog sveta cenjenih predaka kako bi očuvali njihov ugled i ponos - kaže autor knjige.

Prepoznatljiv pečat

- IME i prezime, ostavljaju pečat - posebno u poštovanju, na njihovog nosioca. To su prve reči našeg samoidentiteta, naš kod i hod u vremenu. Ime se bira ili dobija a prezime se nasleđuje! Često zaveštajno! Nije slučajno da su ljudi sled generacija svih predaka nazvali porodičnim stablom. Baćova knjiga je majstorstvo pera i volje, otvorena za one koji će u njoj tražiti sebe i svoje, pokazuje kako je bratstvo Vukotića snažno stablo, ogroman hrast, koji je slavno i bogato olistao, dajući iznova nove pasove i nove rodne izdanke. I neka bude tako, doveka - poručuje profesor Gojko Nikolić.

Ovo trovekovno bratstvo u tri konfesije, kako ocenjuje prof. dr Gojko Nikolić, čije se jezgro srodničkih odnosa, od svog pretka Vukote, vekovno kretalo i uvećavalo sledom naraštaja, prvo na njihovom Čevu, a odatle odseljavali i naseljavali, ne samo po Crnoj Gori, nego i po bližem i daljem okruženju, po Hercegovini, Dalmaciji, ravnoj Slavoniji, u Srbiji i Vojvodini, po Evropi, stizali su, gde i danas žive, i na druge kontinente.

- Čevo je geoidentitetska tačka svih Crnogoraca, otisnuto u duši svakog Vukotića. Čevo je uz Lovćen, njihov orijentir za sva tri pravca vremena, a Katunska nahija mitski geoprostor sa dimenzijom zavičajne geomemorije i kontemplacije. Katunska nahija je hranila i branila Čevljane i Vukotiće. To je središte njihove ljudskosti. Pribežište i mesto života. Tu je svako imanje generacijski zapisano u kamenu. Kuća, bistijerna, guvno, torina, suhomeđa i podzida, mramor i crkva njegov su životni otisak. Danas su to često zidine, no i dalje su orijentiri - kućni prag, kameni ćošnici, šljemena i dovratnici koji čuvaju porodične priče, pamte njihove sudbine i vreme. Na toj emociji Batrić Baćo Vukotić je gradio ovu knjigu. To se ne uči na školama i fakultetima, to je posao koji se mora raditi sa dušom i nadahnućem. To je viši nivo truda - kaže Nikolić.

Istoričar mr Sait Šabotić bio je đak profesora Vukotića, tvorca ove zanimljive knjige, koja, kako ocenjuje, već na prvo čitanje, pleni razuđenim metodološkim rukavcima i strašću koncentrisanoj u želji da se znani i neznani Vukotići predstave od kolevke pa sve do naših dana.

- Vukotići marširaju kroz istoriju Crne Gore ostavljajući svoje snažne pečate u gotovo svim segmentima njenog društvenog, političkog i ekonomskog života. U delu teksta koji govori o njihovom poreklu jedan detalj izaziva posebnu pažnju. U pitanju je grb Vukotića iz Fojničkog grbovnika, koji je ušao u bračni grb kralja Nikole i kraljice Milene. Čini se da tu leži neka nedovoljno rasvetljena tajna o poreklu Vukotića. Kako to da je baš taj grb uzet za grb Vukotića sa Čeva, ako između njih i bosansko-hercegovačkih Vukotića ne postoji krvna veza, odnosno, ako postoji krvna veza, gde je i ko je taj zajednički predak, postavlja pitanje Šabotić zaključujući da će istoriografski vez koji je sačino autor knjige dobro doći budućim generacijama Vukotića i svih Čevljana, da snagom uma na njemu grade nova ostvarenja i kao takva ih nude drugima na zajedničku radost.

Šabotić zapaža da je Baćo Vukotić i preko dizajna korica knjige ispričao jednu malu simboličnu priču o svom bratstvu.

- Autor je samo naglasio da za savremene Vukotiće tri navedena znamenita Vukotića predstavljaju istorijsku vertikalu u ratnom i mirnodopskom vaktu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove