OVO JE PIŠTOLJ STRELJANOG HEROJA IZ TRSTENIKA: Odani prijatelji krili su ga osam decenija (FOTO)

S.BABOVIĆ

05. 01. 2024. u 14:13

PIŠTOLj narodnog heroja Živadina Apostolovića, koji je u 27. godini streljan januara 1943, nađen je u kući jedne porodice u selu kod Trstenika.

ОВО ЈЕ ПИШТОЉ СТРЕЉАНОГ ХЕРОЈА ИЗ ТРСТЕНИКА: Одани пријатељи крили су га осам деценија (ФОТО)

Foto: Biblioteka Jefimija

Apostolović je bio učitelj, koji vodio neustrašivu borbu protiv nemačkih okupatora. Pre nego da ga ubiju u centru Trstenika, delovao je u ilegali, a krio se u domaćinstvima više sela u okolini Trstenika, od Bogdanja, Mihajlovca, Poljne, Milutovca, do Velike Drenove.

- Kod tih porodica je krio i svoje ilegalno oružje - navodi za "Novosti" istoričarka Jelena Vukčević. - Nakon njegovog streljanja, pištolj marke „Browing" ostaje skriven kod porodice Radomira Markovića u Milutovcu. Radomir je čuvao pištolj skriven do kraja Drugog svetskog rata, a nakon rata je, u uspomenu na Apostolovića, registrovao pištolj i sačuvao kao deo porodičnog nasleđa.

Od prošle godine, pištolj je eksponat Muzejske zbirke u Trsteniku. Otkupio ga je Narodni univerzitet.

Tokom kratkog života, Apostolović je postigao mnogo. Posle završene Učiteljske škole u Jagodini, pridružio se omladinskom pokretu i u Bogdanju osnovao Nabavno-prodajnu zadrugu sa više od 70 članova. Po odsluženju vojnog roka u Školi rezervnih oficira u Goraždu, gde dobija čin rezervnog potporučnika, radi kao učitelj u rodnom selu.

-Te 1938. godine, kada je kao rezervni potporučnik došao kući i postavljen za učitelja u Bogdanju, zadesila ga je teška nesreća - beleži Stanoje Bzenić u listu „Informacije“ 1964. godine. - Njegov mlađi brat Apostol, koga su zvali Ciga, tek što je diplomirao za učitelja, razboleo se od galopirajuće tuberkuloze i umro.

Apostolović je organizovao otporaše za bitku na Popini 13. oktobra 1941, a nešto ranije, 20. septembra, upad levačke partizanske čete u Trstenik, koji je podrazumevao i razoružavanje žandarma i finansa, paljenje arhive i uzimanje novca iz pošte. Borio se sve do 20. juna 1942. godine, kada su ga fašisti uhapsili u Velikoj Drenovi.

Pet meseci su ga svirepo mučili. Na slobodi se našao u januaru 1943. godine, ali ne zadugo. Nemci su ga uhvatili, pretukli i zverski likvidirali u centru grada. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)