OVO JE KIKA UBIJENE KRUŠEVLJANKE: Streljali su je bez milosti (FOTO)

S.BABOVIĆ

28. 12. 2023. u 20:55

DIVNU Gavrilović, rođenu 1901. godine, streljali su Nemci u Kruševcu 8. juna 1943. godine.

ОВО ЈЕ КИКА УБИЈЕНЕ КРУШЕВЉАНКЕ: Стрељали су је без милости (ФОТО)

Foto:S.Babović

Radila je kao činovnica Vojno - tehničkog zavoda Obilićevo u Kruševcu. Pogubljena je na Bagdali. Njenu kosu, upletenu u kiku, porodica je 80-ih godina poklonila Narodnog muzeju Kruševac. Od danas se ona može pogledati u okviru nove stalne postavke Muzeja Slobodište, Kazneni zavod - Logor u Kruševcu 1941-1944.

Među potresnim eksponatima i fotografijama više od 700 streljanih Kruševljana nalazi se i fotografija Radojka Ilčića. Njegova bratanica, Nadežda Veljković, svedoči za "Novosti" da je kao petogodišnja devojčica dolazila na stratište sa bakom.

Muzikant Živojin Vasić(42), ubijen je sa sinovima Ranđelom(20) i Dimitrijem(17). Iza njih su ostale dve novčanice sa tragovima krvi. Istraživači Narodnog muzeja Kruševac mesecima su radili na istraživanju zločina tokom nemačke okupacije i došli do novih imena streljanih, trudeći se da naprave ideološki otklon i objektivno predstave istinu o stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

 - Najtragičniji dan u postojanju logora bio je 29.jun,1943.godine, kada je posle kao odmazdu za napad partizana na nemačku kolovinu kod Majdeva streljano 500 ljudi - iznosi za "Novosti" Nikola Pantelić, dodajući da je streljanje, simbolično, trebalo da bude na Vidovdan, ali je odloženo nakon sugestije kvinslinških vlasti da odmazda na veliki srpski rpaznik u Kruševcu može proizvesti još veći otpor. - Kako je u tom trenutku u kruševačkom logoru bilo 342 zatočenika, „nedostatak“ budućih žrtava, okupator je našao na Banjici, gde je streljano još 157 logoraša.

Ministarstvo kulture i grad Kruševac su sa 4,4 miliona dinara pomogli izradu nove stalne postavke.

Opširnije o užasnim zločinima na Slobodištu i sećanju na sve žrtve nemačke okupacije pročitakte u štampanom izdanju "Večernjih novosti" 29. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima