MOM OCU STE VRATILI POREKLO: Na svečanosti u Vladi, ministar Nikola Selaković uručio srpski pasoš Mariji Jovović

D. Matović

12. 12. 2023. u 17:02

MARIJA Jovović od juče je zvanično državljanin Srbije. Ćerki Blagoja Jovovića, koji je 10. aprila 1957, u Buenos Ajresu, izvršio atentat na zloglasnog hrvatskog poglavnika Antu Pavelića, pasoš i ličnu kartu, uručio je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

МОМ ОЦУ СТЕ ВРАТИЛИ ПОРЕКЛО: На свечаности у Влади, министар Никола Селаковић уручио српски пасош  Марији  Јововић

Foto: N.Skenderija

- Dobro došli kući. Drago mi je što ste sada i zvanično jedna od nas. Želim vam da sa ponosom nosite naš pasoš - kazao joj je Selaković. - Ovim činom je ispravljena velika nepravda, jer da je tok istorije išao drugačije, vaš otac bi, siguran sam, živeo na ovim prostorima i bio uvaženi građanin. On je, nažalost, morao da izbegne u Latinsku Ameriku, ali je i tamo delom upisao svoje ime u srpsku istoriju.

Gospođa Jovović je, kako je naveo ministar, ćerka srpskog junaka, čoveka neverovatne prošlosti, najmlađeg borca jugoslovenske vojske.

- Blagoje Jovović je ikona mladih u Srbiji, zato što se borio za srpstvo i srpski narod onda kada su neke mračne stranice naše prošlosti bile zaboravljene. U posleratnoj Jugoslaviji protiv Pavelića nikada nije pokrenuta istraga, niti podignuta optužnica, ali naši ljudi nisu odustali da zadovolje neku vrstu kosmičke pravde prema stotinama hiljada stradalih Srba u sistemu koncentracionigh logora Jasenovac, ali i na čitavoj teritoriji Nezavisne Države Hrvatske - rekao je Selaković.

On je dodao i da se nada da će srpske pasoše i državljanstva uskoro dobiti i njene dve sestre i brat.

- Državljanstvo koje mi dodeljuje Srbija, predstavlja priznanje Blagoju Jovoviću, kao jednom od najvećih srpskih heroja, koji će zauvek ostati u srcima srpskog naroda. Ovo je veliki dan za našu porodicu - naglasila je Marija Jovović. - Dobijanje srpskog državljanstva ne doživljavam kao još jednu administrativnu proceduru, već kao simbolični čin kojim je mom ocu vraćeno ono što mu pripada, a to je njegovo poreklo. Sa nama je danas milion duša, milion mučenika iz NDH, za koje se uvek moramo moliti.

O atentatu ćutao 41 godinu

BLAGOJE Jovović, rođen 1922. godine u Kosiću, u Bjelopavlićima u Crnoj Gori. U Argentinu je emigrirao posle Drugog svetskog rata, kao pripadnik ravnogorskog pokreta. Hici koje je ispalio, nisu usmrtile Pavelića, ali je od posledica ranjavanja preminuo dve godine kasnije. O svom činu, Jovović je ćutao 41 godinu, sve do 1998, kada je tokom poslednjeg boravka u zavičaju sve ispričao mitropolitu Amfilohiju.

Marija Jovović je otrgla od zaborava sećanje na svog oca, za koga se dugo nije znalo u Srbiji i na svim prostorima gde živi srpski narod. Ona je profesor umetnosti i književnica koja je rođena i živi u Argentini. Do sada je napisala mnogo knjiga, među kojima i "Blagoje Jovović - srpski junak u vučjoj jazbini". Ocu je posvetila mnoge pesme i priloge, a uskoro će objaviti knjigu koja govori samo o atentatu na Pavelića u Buenos Ajresu, onako kako je to njoj otac Blagoje ispričao.

Svečanom uručenju prisustvovali su državni sekretar Miomir Đorđević, Dragoslav Bokan, Nebojša i Lav Pajkić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024