DOBRI ŽELJKO DOBROJ DECI DONEO RADOST: Odveo sestre koje žive u nemaštini na praznično putovanje

Lj. Preradović

09. 12. 2023. u 15:09

SUMORNU svakodnevicu u trošnoj kući na starom, napuštenom švapskom groblju u Vrbasu, gde žive sa ocem, četiri sestre Čavrak: najmlađa Ivana, đak četvrtog razreda, Slađana šestak, Milica učenica sedmog i najstarija Milena koja pohađa osmi razred - na deset dana zamenile su zimskim čarolijama u Hanoveru.

ДОБРИ ЖЕЉКО ДОБРОЈ ДЕЦИ ДОНЕО РАДОСТ: Одвео сестре које живе у немаштини на празнично путовање

FOTO: privatna arhiva

Od briga i nedaća svaljenih na nejaka dečja pleća, bar nakratko, "otrgao" ih je dobrotvor i humanista dr Željko Dragić, iz Novog Sada, koji je posle priče o tužnoj sudbini sestara i njihovom samohranom ocu Goranu, objavljenoj u "Novostima", duboko dirnut sudbinom sestara, prvi prišao da pomogne i porodici Čavrak obezbedio drva za zimu.

Tu, se međutim, nije zaustavio. Da bi u njihove živote uneo koliko-toliko radosti, Dragić i sam samohrani otac šestogodišnje Grete, devojčice je, sa još 40 dece uzrasta od 12 do 18 godina iz Bijeljine, među kojima i hor "Sveti Đorđe", preko njegove organizacije "Gradimo mostove", poveo u desetodnevni boravak u Nemačkoj.

- Dobro smo stigli u Hanover u Donju Saksoniju i moj rodni Langenhagen - "raportira" nam Dragić po dolasku u Nemačku. - Do sada smo imali mnogo različitih manifestacija, zajednički koncert mira, na kojem je nastupio hor "Sveti Đorđe" iz Bijeljine sa horom gimnazije Langenhagen. I, oni su imali još jedan bend koji je nastupao. Iz ove gimnazije, tačno pre 26 godina, u decembru 1996. krenuli su prvi humanitarni paketići za decu u Bijeljini koja su izgubila roditelje.

Slika Novog Sada iz 1749.

U ZNAK zahvalnosti što je gimnazija Langenhagen dočekala decu iz Vrbasa i Bijeljine, Dragić je domaćinima, direktorki gimnazije Silke Kaune, nastavniku Denisu Šteru i Kristijanu Buneu, uručio sliku Novog Sada iz 1749. godine, poklon od Milana Mileta Novakovića, načelnika Južnobačkog okruga.

Nastavnik Denis Šter je, opisuje nam dalje Dragić šta se dešavalo, napisao jednu lepu pesmu za prijateljstvo između Langenhagena i Bijeljine. Tu su, ponosno ističe, bile i četiri sestre iz Vrbasa, kojima je bilo interesantno da vide kako tu funkcioniše škola.

- Deca su oduševljena - prepričava nam utiske naš sagovornik. - Posetili smo zimske čarolije Zoološkog vrta, vodili smo ih na kuglanje, obišli novogodišnje vašare. Sve je bilo prelepo. Najvažnije je da ove četiri divne, lepo vaspitane i skromne devojčice uživaju u svemu i da bar nakratko osete drugačiji život od onog koji ih čeka u trošnoj kući. U Vrbas se vraćaju 12. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)