SRAMNA ODLUKA VRHOVNOG SUDA HRVATSKE: Šimiću oprostili ubistva oficira JNA

S.J.Matić

08. 09. 2023. u 18:21

VRHOVNI sud Hrvatske pravosnažno je oslobodio Juru Šimića, bivšeg ratnog komandanta Kriznog štaba grada Bjelovara, po optužbi da je 1991. naredio ubistvo trojice oficira JNA. Tom odlukom odbijena je žalba državnog tužilaštva i potvrđena presuda Županijskog suda u Rijeci od 2. oktobra 2019, kojom je Šimić oslobođen.

СРАМНА ОДЛУКА ВРХОВНОГ СУДА ХРВАТСКЕ: Шимићу опростили убиства официра ЈНА

Printskrin/"Veritas"

Budući da su pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde (ZNG) zauzeli kasarnu JNA "Božidar Adžija" u Bjelovaru 29. septembra 1991, prema optužnici Šimić je iz kolone zarobljenih 60 oficira i 150 vojnika JNA izdvojio: komandanta 265. mehanizovane brigade pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase, oficira bezbednosti Dragišu Jovanovića.

Printskrin/"Veritas"

Jure Šimić

Optužnica ga je teretila da je nepoznatoj grupi naoružanih pripadnika hrvatsko-policijskih snaga naredio da njih trojicu odvedu na stranu i ubiju, što su oni učinili hicima iz vatrenog oružja.

Vrhovni sud je tokom odlučivanja o žalbi državnog tužilaštva naveo da je prvostepeni sud u Rijeci pravilno ocenio dokaze i utvrdio da Šimić nije imao nikakvu ulogu u komandovanju akcijom "oslobađanja" kasarne, kao ni u komandovanju jedinicama, već da mu je funkcija bila isključivo politička.

Inače, prema navodima hrvatskog suda rezultati obdukcije tela trojice oficira JNA nedvosmisleno ukazuju da su sva trojica umrla nasilnom smrću, ali kako kažu od posledica eksplozivnih povreda, a ne ustrelnih hitaca.

Printskrin/"Veritas"

Telo jednog od ubijenih u kasarni u Bjelovaru

Advokat Dušan Bratić za "Novosti" kaže da ima dokaze da Šimić nije naredio likvidaciju Kovačevića, Vasića i Jovanovića, već da ih je - lično ubio. To su u iskazima bivšem Vojnom sudu u Beogradu ispričali i svedoci Gojko Pavlović, Dragan Golić, Radivoje Jović, Dragoljub Radović, Dane Vujnović i Ilija Radonjić. U zapisnicima o obdukciji, koji su tada dostavljeni Vojnom sudu, navodi se bez dileme da su trojica oficira ubijena mecima.

ŠESTORICU STRELjALI NA FARMI

DVA dana posle zauzimanja kasarne JNA u Bjelovaru 2. oktobra 1991, ubijeno je još šest zarobljenih vojnika JNA.

- Nekoliko pripadnika hrvatskog ZNG su iz ćelije bjelovarskog zatvora izveli zarobljene vojnike JNA Zdravka Dokmana, Ivana Hosjaka, Milorada Đorđevića, Radovana Gredeljevića, Boška Radonića i Mirka Ostojića, odveli ih u šumu nedaleko od farme za tov junadi u Velikom Korenovu i streljali. Njihova tela su zakopana u đubrištu. Indicije su da su ovaj zločin počinili izvesni Bilak, ime mu još ne znamo, i Tulić, takođe mu ne znamo ime, ali zna se da je bio privatni ugostitelj i vlasnik restorana "Ravni krovovi" u Bjelovaru. Dokazi za ovo su izjave svedoka Veljka Spasića i Radovana Kumrića - kaže naš sagovornik. 

- Pošto je 220 vojnika JNA danima bilo bez struje, vode i dopremanja hrane i opkoljeno od 3.000 pripadnika ZNG koji su dejstvovali po kasarni minobacačima sa okolnih zgrada, katoličke crkve i Doma zdravlja, bilo je i mrtvih, pa su pripadnici JNA položili oružje i predali se uz sporazum da će biti razmenjeni - navodi Bratić. - Šimić je naredio da se svi zarobljeni vojnici i starešine postroje goli do pojasa, pa je tada izveo iz stroja Kovačevića, Vasića i Jovanovića. Svu trojicu je odveo 50 metara u stranu i iz svog pištolja ispalio u njih po dva metka. Zatim je u njih ispalio i rafal iz automatske puške ubivši ih tako na licu mesta. Potom je naredio da se o likvidaciji starešina kasarne obaveste građani Bjelovara i pozovu da ih vide. Neki su se i odazvali, pa su u prisustvu Šimića pljuvali po leševima, a Tomo Višić, pripadnik ZNG je mokrio po njima.

Printskrin/"Veritas"

Šapka jednog od oficira

Bratić naglašava da desetine svedoka ovog zločina žive sada u BiH, Srbiji i Crnoj Gori i da su čak i Hrvati o tome svedočili, ali su u kasnijem postupku ignorisani i izostavljeni, a o delu događaja postoji i video-zapis.

UBISTVO VODNIKA STEVANOVIĆA

ADVOKAT Bratić navodi da se istog dana U Bjelovaru desio još jedan zločin koji je kao komandant ratnog štaba Bjelovara naredio Jure Šimić.

- Posle zarobljavanja dvojice starešina i šest vojnika JNA kod skladišta "Bedenik" kasarne "Božidar Adžija" streljan je komandir straže stariji vodnik Ranko Stevanović - navodi Bratić. - Osnovano se sumnja da ga je ubio pripadnik ZNG Marko Pranjić iz Hrgovljana. Dokazi za to su izjave svedoka Radovana Kumrića i Željka Rjasnoja. 

Hrvatsko tužilaštvo je istragu za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u bejlovarskoj kasarni pokrenulo 2009, a godinu kasnije je priveden Šimić. Optužnica protiv njega je podignuta 2014.

Šimić je jedan od osnivača HDZ u Bjelovaru 1989, a nakon izbora 1990. postao je predsednik Izvršnog veća Skupštine Opštine Bjelovar. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (18)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)