SRUŠEN U "OLUJI", OBNAVLJA SE UZ POMOĆ VLADE SRBIJE: Dom kulture u Bosankom Grahovu otvorio vrata prvi put od 1995. godine (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

31. 07. 2023. u 19:53

U ZLOGLASNOJ operaciji "Oluja" porušeni Dom kulture "Gavrilo Princip" u centru Bosanskog Grahova, koji se sada obnavlja sredstvima Vlade Srbije, pre nekoliko dana doživeo je trenutak nekadašnjeg života.

СРУШЕН У ОЛУЈИ, ОБНАВЉА СЕ УЗ ПОМОЋ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Дом културе у Босанком Грахову отворио врата први пут од 1995. године (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

U unutrašnjosti koja je još devastirana i oštećenog plafona, bez pregradnih zidova, odgovarajućih podova i ikakvog nameštaja, održano je književno veče, verovatno, prvo otkako je ovaj gradić napustila većina stanovništva avgusta 1995, a zgrada, kao i sve druge, uništena.

Život domu vratila je, bar na dan, promocija zbirke pesama "Žito i vila" Nemanje Zivlaka, Grahovljaka koji živi u Nemačkoj. Rođen u Resanovcima, rodni kraj je napustio skoro kao dete. Izbeglica je najpre postao u Semberiji, a nešto kasnije bolji život potražio je u inostranstvu. 

- Ljudi imaju različite snove, a retki ih ispune. Neko sanja svetske pozornice, prijeme i impozantne, prepune sale. Ja sam sanjao Dom kulture "Gavrilo Princip", razrušen, spaljen, porobljen i uništen, ali moj. Jedan svoj san sam ispunio - emotivno i nadahnuto rekao je Zivlak posle promocije.

I mimo svih očekivanja, promocija je bila dobro posećena. Ništa lošije od onih koje se organizju u velikim gradovima. Da čuju Zivlaka došli su njegovi zemljaci, čak iz okolnih sela udaljenih i po 30 kilometara. Na kraju su i jedni i drugi bili jednako zadovoljni. Osećanja su preplavila i one Grahovljane koje uspomene vežu za rodni grad i Dom kulture, pa su autoru uputili dirljive reči podrške.

- Nešto najlepše što u poslednje vreme videh, a vezano je za Grahovo. Čestitam od srca na uspehu, na ostvarenom snu, nastavi da ih pleteš, nižeš, neguješ i ostvaruješ. Pored istinske publike koja je došla, slušale su te sve duše koje su ostavile trag i deo svog života baš tu, na tom mestu. Hvala ti što si u našim dušama datakao jednu lepu iskru - poručila je Sanja Lukač, iz Banjaluke.

ČITA SE SA OBE STRANE

PROMOCIJA poezije Nemanje Zivlaka održana je u okviru obeležavanja godišnjice rođenja Gavrila Principa. Predstavljanje su organizovali Opština Bosansko Grahovo i "Književni esnaf" iz Beograda. Knjiga "Žito i vila" čita se sa obe strane, po uzoru na Pavićev i Pekićev "Peščanik". To je prva Zivlakova knjiga, izašla je prošle godine i u njoj su zastupljene rodoljubiva i ljubavna poezija. 

U Domu kulture u Grahovu nekada su bili muzejska postavka, biblioteka, sala za filmske projekcije i koncerte, disko klub, kafe. Dom je bio ponos gradića, u kojem se okupljala omladina i za koji mnoge Grahovljake, sada u zrelim godinama, vežu lepe uspomene iz mladosti. Porušeni Dom kulture "Gavrilo Princip" sada se obnavlja uz pomoć Vlade Srbije.

- Novac za radove u prvoj fazi obnove dala je Republika Srbija i svaki evro je namenski iskorišćen. Na objekat je postavljen potpuno novi krov i stavljena je aluminijumska stolarija. Sve je urađeno onako kako je glavnim projektom predviđeno. Sredstva su uredno opravdana kod davaoca na način kako je predviđeno sporazumom - navodi Uroš Đuran, načelnik opštine Bosansko Grahova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)