U BOJNIKU ODRŽAN PRVI SABOR POSVEĆEN KRALJU TRUBE: Svirali Fejatu u čast

V. ILIĆ

20. 07. 2023. u 12:30

OD najsiromašnijeg dečaka u ciganskoj mahali u Bojniku do umetnika koji je svirao engleskoj kraljici... Bio je trubač kome je londonska filharmonija nudila stalni angažman, poklanjajući mu stan u Londonu samo da bi, iako nije poznavao note, podučavao nadarene mlade muzičare. Nije to prihvatio. Rekao je samo da ima svoju kuću u rodnom Bojniku, a da taj stan London pokloni nekom drugom, kome je potrebniji...

У БОЈНИКУ ОДРЖАН ПРВИ САБОР ПОСВЕЋЕН КРАЉУ ТРУБЕ: Свирали Фејату у част

D. Milovanović

Zbog njegove dobrote, neverovatnog talenta, zato što nikada nije ostavio zavičaj, Bojnik je rešio da se oduži svom Fejatu Sejdiću. Čuvenom kralju trube u čast i slavu grupa mladih, poniklih sa ovog prostora, organizovali su prvi "Sabor Fejat".

Foto: V. Ilić

Nebojša Sejdić predaje fotografiju Fejata i Miće, Dejanu Petroviću

POSEBNA FOTOGRAFIJA PETROVIĆU

SPECIJALNI gost prvog Fejatovog Sabora bio je Dejan Petrović, majstor trube. Njegov pokojni otac Mića i Fejat su zajedno drugovali po Guči, u vreme Sabora, zajedno uveseljavali saboraše. Poslednji zajednički nastup imali su na Zlatiboru. Ubrzo se Fejat razboleo (imao je moždani udar), a nedugo potom i Mića je iznenada preminuo.

- Imao sam čast da upoznam Fejata i da od njega mnogo naučim. Bio je gospodin i zato sam srećan što sam danas u njegovom Bojniku, da sviram njegovim sugrađanima - rekao je Petrović, koji je na dar od organizatora dobio fotografiju njegovog oca i Fejata kako sviraju na Saboru u Guči. 

- Neka Bojnik i ovaj Sabor budu mesto sećanja na Fejata Sejdića i sve njegove trubačke saborce kojih više nema, a i te kako su umeli prečicom da stignu do naše duše. Umro je pre šest godina i od tada nije bilo dana da ga neko nije pomenuo. Bio je dobar čovek i ostao je dosledan svojim principima: "Samo treba da ostaneš ono što jesi. To je sve. U tome je tajna života" - ispričao nam je Miloš Krstić, producent, koji je snimio film o čuvenom trubaču u belom odelu. - Ovaj Sabor biće posvećen trubi, trubaštvu i očuvanju kulturnog nasleđa naše otadžbine. Fejat se sa trubom rodio. Negde ispod srca je čuvao, kroz ovaj čarobni grlić dušu joj udahnuo, parče lima oživeo. Truba je njegova sudbina, znak, mana i vrlina, porok i ljubav. Imao je srce u trubi. Ali Fejat nije bio samo jedan od najboljih srpskih trubača i majstor nad majstorima trube, već i čovek koji je uvek ponosno isticao da je Bojnik centar sveta.

Arhiva "Novosti"

INSPIRACIJA Fejat Sejdić i Miloš Krstić

U ovom gradiću se i danas prepričavaju anegdote, priče sa Fejatom, a mlađi trubači, koji sada sviraju u desetak trubačkih orkestara, koliko ih trenutno ima u ovoj varoši, sećaju se kako ih je Fejat podučavao prvim pesmama.

- Otac mi je kupio trubu, ali nisam imao pisak. Nije se imalo novca, pa sam morao da čekam da mi ga kupe. Nestrpljiv, obijao sam pragove starijih trubača samo da mi poklone pisak. Niko nije hteo. Odem na vrata kod Fejata, već svetske zvezde, zamuckujući ga zamolim i on mi odmah pokloni stari usnik, na kom je on zasvirao. To nikada neću da zaboravim - priča trubač Isidor Zećirović iz Bojnika.

Srbislav Sejdić, koji je više od dve decenije svirao tenor u Fejatovom orkestru živo se seća mnogih događaja.

- Bili smo na Svetskoj smotri foklkora u Francuskoj. Naš orkestar predstavljao je Srbiju. Trebalo je da se izvede "Marseljeza". Prvo su je organizatori dali na učenje orkestru od 30 Austrijanaca, dali im note i oni nikako nisu mogli da uvežbaju. Tada im je Fejat prišao i rekao da mu puste da čuje himnu. Posle nekoliko minuta mi smo je svirali, a ostali su bili u čudu - kaže Srbislav. - Fejat nas je učio svemu: kako da se ponašamo, kako da se obučemo... Bili smo prvi trubači na Saboru u Guči u belim odelima, a Fejat je nosio i bele rukavice. To je bila prava atrakcija.

V. Ilić

TRADICIJA Samo u Bojniku ima 10 trubačkih orkestara

Sviralo se u Bojniku prethodna dva dana iz svih bojničkih truba. U orkestrima dede, očevi, sinovi, unuci... svi koji su stasavali uz Fejatovu trubu. Sam Fejat je osam godina "pekao zanat" i sa 13 počeo da svira sa ocem. Otac mu je umro godinu dana pošto su počeli zajedno da sviraju i Fejat je sam nastavio uspon ka muzičkom tronu južne Srbije. Godine 1976. dobio je prvu nagradu Sabora trubača za najbolji orkestar, i u narednim godinama osvojio sve što se može osvojiti u Dragačevu: prvu trubu, "Zlatnu trubu 'Večernjih novosti'", nagrade za orkestar... Guča mu je otvorila sva vrata. Svirao je sa svojim orkestrom Titu, Šarlu de Golu, princu Tomislavu Karađorđeviću, dr Zoranu Đinđiću, Orsonu Velsu, Viliju Brantu, Leonidu Brežnjevu, Salvadoru Daliju, Ajrtonu Seni, Ričardu Bartonu, kraljici Elizabeti Drugoj...

DEDA RUSTEMOVA NAMERNA "GREŠKA"

FEJATOV deda Rustem  je bio vojni trubač, a porodična legenda govori da je njegova zlaćana truba donela veliku pobedu srpskom oružju u Prvom svetskom ratu.

- Bio je deda sa jedinicom na samoj vatrenoj liniji fronta. Učinio je tada veliku i namernu "grešku". Umesto da po zapovesti svira povlačenje za naše, svirao je povlačenje za neprijatelja. Znao, čuo negde i njihovu šifru. Naši napredovali, pobedili. Deda umesto kazne dobio odlikovanje i unapređenje u čin narednika - pričao je ranije Fejat. 

U karijeri koja je trajala pola veka promenio je šest truba. Poslednju je poklonio unuku Nebojši, pobedniku Dragačevskog sabora 2004. Nebojša danas govori da pred dedom ima najveću tremu, kao i njegov unuk Viktor, koji takođe svira i koji je sedma generacija Sejdića "flighornista", pred njim. Nebojša ne može da sakrije sreću što se ovaj Festival trube održava u Bojniku, u znak sećanja na njegovog dedu.

- Prva pesma koju sam odsvirao bila je "Sitnije, Cile Sitnije" od Lepe Brene, tada veliki hit. RTS je došao specijalno kod mene da pravi emisiju "Dečak sa trubom", a počeo sam profesionalno da sviram sa 13 godina. Kada se deda razboleo preuzeo sam orkestar - kaže Nebojša.

V. Ilić

NASLEDNIK Nebojša Sejdić, Fejatov unuk

Kao i Fejatu, i Nebojši je jedan od ličnih vrhunaca u karijeri bio nastup sa grupom "Džipsi kings" u Francuskoj.

- Oni su mislili da mi znamo note i jako su se iznenadili kada su čuli da niko od nas ne ume da ih čita - kazao je Nebojša, koji je svojim autentičnim zvukom trube, nalik na Fejatov, uveseljavao brojne goste, pristigle u Bojnik, a posebna svirka bila je na uvce reditelju i književniku Živoradu Žiki Ajdačiću, velikom poznavaocu Fejata i režiseru velikog broja Sabora u Guči. 

HIMNA TRUBI

SPECIJALNO za ovu priliku Milorad Raca Cvetković napisao je Himnu trubi:

Svira truba

Od kad je naših korena

Svira truba

Od belega i pomena.

Svira truba od kad je srpskih glava

Od kad je rođenja

Preslava i slava.

Svira truba

Od kad se život vrti

Svira truba

Od kolevke do smrti.

Svira truba

Čedo kad se rodi

Svira truba u boj kad se hodi

Kad se peva, kad se kolo vodi.

Svira truba mlada kad se prosi

U svatove bajrak kad se nosi.

Grožđe kad se bere,

Žito kad se kosi.

Svira truba u miru i ratu

Za krst časni i slobodu zlatnu.

Svira truba Srbima za slogu

I kad se krene na istinu Bogu.

I zato, i zato

Mi građani sveta, mi ponosni Srbi

Poklonimo se trubi!

Sviraj trubo Srbija da čuje

Sviraj trubo neka odjekuje

Sviraj trubo

Za vremena stara

Sviraj trubo

Za vremena nova

Sviraj trubo - TRUBO FEJATOVA! 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)