POSLE 14 GODINA SPOMENIK SLAVNOM PISCU U VRŠCU VRAĆAJU NA PRAVO MESTO: Sterija ponovo na Ruskom trgu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 03. 2023. u 12:29

SPOMENIK slavnom srpskom piscu Jovanu Steriji Popoviću, koji punih 14 godina samuje na neprometnom Pozorišnom trgu u Vršcu, konačno će biti vraćen na mesto na kom je prvobitno i bio postavljen – na promenadu u Ruskom parku. Na taj način će biti ispravljena višegodišnja nepravda prema ovom znamenitom Vrščaninu, jer je na trenutnoj lokaciji on potpuno otuđen od svojih sugrađana.

ПОСЛЕ 14 ГОДИНА СПОМЕНИК СЛАВНОМ ПИСЦУ У ВРШЦУ ВРАЋАЈУ НА ПРАВО МЕСТО: Стерија поново на Руском тргу

Foto: J.J.Baljak

Lokalna samouprava se na ovaj korak odlučila zbog činjenice da je Sterija u poslednje vreme često bio na meti nevaspitanih omladinaca, koji se i leti i zimi u večernjim satima okupljaju na njegovom ogromnom postamentu u obliku dijamanta.

Pre dve godine prvi put su ga celog išarali grafitima i pogrdnim rečima. Nakon pisanja „Novosti“, te žvrljotine odmah su bile uklonjene, ali su vandali minulog leta otišli i korak dalje, te su Steriju dodatno ponizili tako što su mu, uz grafite, crvenom bojom našminkali i usta i oči. Naš list je i tada jedini reagovao, što je pokrenulo lavinu komentara na društvenim mrežama sa inicijativom da se spomenik što pre vrati u Ruski park.

UZVRATITE POZDRAV KNjIŽEVNIKU

STERIJIN spomenik u Ruskom parku bio je okružen makadamom. Verovalo se da onaj ko gazi po tim krugovima neće imati sreće, dok je, prema drugoj verziji, piscu valjalo uzvratiti pozdrav kako bi vam dan bio lep.

-Nadamo se da će vraćanjem spomenika tamo gde pripada, novim generacijama koje će prolaziti pored njega pružiti priliku da stvore svoje mitove, urbane legende i priče o starom dobrom Jovanu Steriji Popoviću – kaže Kačina.

-Grad je prepoznao postojeći problem i sa zadovoljstvom mogu da kažem da ćemo Steriju vratiti među njegove Vrščane. Narednih dana, kada putem tendera budemo izabrali izvođača, spomenik će najpre otići na neophodno čišćenje i restauraciju. Ceo taj proces je delikatan i može da potraje, ali će našem znamenitom sugrađaninu vratiti stari sjaj – kaže, za „Novosti“, Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu.

Za ovaj premeštaj Grad je dobio saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, kao i projektanta Pozorišnog trga, po čijoj ideji je Sterija 2009. godine, kada je trg građen, postavljen na dijamantski podest tako da simbolično gleda u zgradu pozorišta koje nosi upravo njegovo ime.

-To se pokazalo kao izuzetno pogrešna odluka, jer je jedan od zaštitnih znakova našeg grada sklonjen od očiju javnosti i time postao neizbežna meta izgrednika. Uz to, propratni kamen, na kom piše da su spomenik podigli „pozorištnici Jugoslavije“, neprimetno stoji iza postamenta kao da je bačen, a da stvar bude još lošija, nedaleko odatle se nalaze i kontejneri – nabraja Kačina.

FONTANA

FONTANA ILI NEŠTO DRUGO

MESTO gde se spomenik sada nalazi moraće da se rekonstruiše. U lokalnoj samoupravi kažu da zasada nisu odlučili kako će tu buduću prazninu oplemeniti. Građani su ranije predlagali da se tu napravi fontana ili zelena površina sa velikom cvetnom skulpturom.

Ovaj kultni vršački spomenik, koji Steriju prikazuje većeg od prirodne visine, izradio je vajar Jovan Soldatović na inicijativu vršačkog pesnika Vaska Pope, a povodom 175. rođendana oca srpske drame. Postavljen je 1981. na početku Ruskog parka, na samom trotoaru. Tu je Sterija, okrenut prema Gradskoj kući, u blagom naklonu pozdravljao svakog prolaznika. Sada, sa tamno braon mermernog podesta, koji mlađi naraštaji nazivaju „svemirski brod“, njegov naklon više liči na od sramote pognutu glavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)