LJUBOSTINJA NIJE BILA SAMO POZNATA PO KNEGINJI MILICI I JEFIMIJI: U ovom manastiru su se izrađivali najlepši ćilimi(FOTO)

S.BABOVIĆ

17. 03. 2023. u 21:47

IAKO je danas manastir Ljubostinja kod Trstenika poznat po kneginji Milici Hrebeljanović i pesnikinji Jefimiji koje su u ovom manastiru provele poslednje godine života nakon propasti u Kosovskom boju 1389.godine, Ljubostinja ima i drugu dragocenu istoriju.

ЉУБОСТИЊА НИЈЕ БИЛА САМО ПОЗНАТА ПО КНЕГИЊИ МИЛИЦИ И ЈЕФИМИЈИ: У овом манастиру су се израђивали најлепши ћилими(ФОТО)

Foto:NU Trstenik

Jedna od njih bili su ćilimi! Manastir Ljubostinja bilo je najvažnije sreidšte šumadijsko-moravskog ćilimarstva Srbije,a monahinje su bile nadaleko čuvene po veštini tkanja.

Lepota izrade ćilima kraj Zapadne Morave nije promakla ni čuvenom putopiscu Feliksu Kanicu.

- Ćilimovi u Trsteniku na visokoj su ceni zbog gustog i mekog tkanja-zapisao je Kanic.

Danas, 72 vredna ćilima čuvaju u Muzejskoj zbirci pri Narodnom univerzitetu Trstenik. Među najstarijim primercima su oni iz 1909.godine,a najmlađi su iz 70-ih godina šrošlog veka.Tehnika tkanja ćilima u Trsteniku,međutim, značajno je starija.

- Ta tehnika je bila poznata još u periodu neolita kome pripadaju nalazišta Blagotin i Šljivik, gde su prilikom arheoloških istraživanja pronađeni kameni tegovi za razboj - kaže Jelena Vukčević, master profesor istorije, koja je svojevremeno istraživala ćilime trsteničkog kraja. - U najvećem broju, sačuvani primerci ćilima su na nivou "šarenice". Ovaj tip, sastavljen od dve ili tri pole i ukrašen motivima pruga ili "dangi", jesu - čerge, neretko sa ornamentima.

Kada god da su nastajali,trstenički ćilimi su se izrađivali od najkvalitetnije vune.

- Vuna se dobijala šišanjem domaćih ovaca, potom se prala i sušila i grebenala na ručnim grebenima-objašnjavaju kolekcionari ćilima u Trsteniku.- Posle se prela ručno ili pomoću preslice i vretena, a na kraju se bojila.

Osim onih ukrašenih šarama, ružama, figurama, buketima, voćem, prava remek-dela je ćilim sa lavićima, koji je vlasnika štitio od „urokljivih očiju“. Ćilim sa sivim petlićem je po verovanju starih Slovena bio glavna odbrana od zlih duhova.

U prošlosti, ćilimi su služili kao prekrivači ili ukrasi. Njima se pokrivalo novorođenče, nosila ga je mlada kao deo miraza, a pokojnik se na onaj svet nije smeo ispraćati bez ćilima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku