BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANE PRILIKE: Kremasta poslastica koja se topi u ustima

V.N.

15. 11. 2025. u 22:28

SVI će vam tražiti dodatno parče.

БЕЛИ ЕГИПАТ ЗА СВЕ СВЕЧАНЕ ПРИЛИКЕ: Кремаста посластица која се топи у устима

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Za kore:

  • 11 belanaca
  • 11 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 11 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za žuti fil:

  • 800 ml mleka
  • 11 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 8 kašika gustina
  • 100 g margarina

Za beli fil:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 g mlevenih lešnika

Priprema:

Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore.

Za žuti fil, umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa sklonite s vatre, dodajte fil, dobro promešajte i vratite na ringlu.

Kuvajte nekoliko minuta uz neprestano mešanje. Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite.

Za beli fil, umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte. Prvu koru premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila.

Ostavite tortu u frižideru preko noći.

(Trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub