SITNI KOLAČ ZA KRUPNI ZALOGAJ: Lešnik gnezda, malo desert savršenstvo

Bojana Jovanović

02. 05. 2025. u 16:00

KADA bi lešnici rasli u ovakvim gnezdima, sigurni smo da bi ih sva deca "ispraznila" za tili čas.

СИТНИ КОЛАЧ ЗА КРУПНИ ЗАЛОГАЈ: Лешник гнезда, мало десерт савршенство

Foto Shutterstock

 Kolač koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i miluje nepca.

Potrebno je:

- 2 dl vode

- 200 g šećera

- 150 g margarina ili maslaca

- 100 g crne čokolade

- 150 g mlevenih pečenih lešnika

- 250 g mlevenog keksa

Za fil:

- 150 g mlevenog pečenog lešnika

- 150 g namaza od čokolade

Priprema lešnik gnezda

U šerpu sipajte vodu, šećer, maslac (margarin) i čokoladu, pa stavite na laganu vatru da provri. Sklonite sa šporeta i odmah, dok je vruće, dodajte keks i mlevene lešnike. Da biste ubrzali pripremu, ovu smesu za „gnezda“ možete staviti i u zamrzivač - čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice ćete lakše oblikovati. Kada se smesa dobro ohladi, vlažnim rukama oblikujte kuglice, pa svaku uvaljajte u mleveni lešnik i ređajte ih na poslužavnik obložen najlon folijom ili pek-papirom. Zatim drškom varjače napravite udubljenje na svakoj kuglici. Pomešajte namaz od čokolade sa mlevenim pečenim lešnikom pa taj fil sipajte u špric za ukrašavanje i istiskivanjem punite „gnezda“. Ostavite na hladnom da se dobro rashlade pre serviranja.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZBEDNOST NA RADU: Kultura koja spasava živote