ATRAKTIVNO IZGLEDA, A TEK ŠTO JE UKUSAN: Mramorni kolač

Bojana Jovanović

04. 05. 2025. u 12:00

Uz jutarnju kafu ili toplo mleko za večeru, ovaj kolač je pravi izbor za vas. Ne brinite, nije tvrd kao mramor, samo tako izgleda, a mek je kao duša.

АТРАКТИВНО ИЗГЛЕДА, А ТЕК ШТО ЈЕ УКУСАН: Мраморни колач

Foto Shutterstock

Potrebno je:

- 300 g brašna

- 125 ml mleka

- 100 g crne čokolade

- 12 g praška za pecivo

- kašičica tečne arome vanile

- 200 g šećera

- 200 g maslaca + plus 20 g za podmazivanje

Odvojite žumanca od belanaca. Pomešajte prašak za pecivo sa brašnom. Umutite maslac sa šećerom, pa pomalo dodavajte toplo mleko. Uz neprestano mešanje u tu smesu dodajte jedno po jedno žumance, u razmacima oko jednog minuta. Ne prekidajte sa mešanjem pa dodajte brašno sa praškom za pecivo. Umutite belanca u čvrst šne. Razdvojte testo napola, u dve posude. U jednu sipajte tečnu aromu vanile i dobro sve ručno izmešajte. U drugu polovinu testa dodajte istopljenu čokoladu, pa ga takođe ručno izmešajte. Zatim u testo od vanile ručno umešajte trećinu šnea od belanaca, a ostatak u čokoladno testo. Podmažite kalup sa 20 g maslaca i pospite ga sa malo brašna, pa ga napunite tako da testo od vanile bude u sredini kolača. Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 75 minuta. Proverite, za svaki slučaj, brzim ubodom oštrog noža da li je kolač pečen.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEDVEDEV ŽESTOKO ODGOVORIO TRAMPU: Naš narod je položio 27 miliona života svojih sinova i kćeri u ime uništenja prokletog fašizma