ČEMBERLEN TORTA: Raskošna poslastica, božanstvenog ukusa
Čemberlen torta je prava starinska torta i sa njom nikada nećete pogrešiti. Kombinacija mekih kora s orasima, dva fila koja se spajaju u jedan i grilijaša, ukus koji osvaja.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
Za fil:
- 12 žumanaca
- 16 kašika šećera
- 3 kesice vanilina
- 400 ml mleka
- 4 kašike gustina
- 100 g čokolade
- 300 g putera
Za karamelizovane lešnike:
- 250 g šećera
- 200 g prepečenih lešnika
Priprema:
Karamelizovanje: Lešnike prepecite. U šerpici na slabijoj vatri otopite šećer, pa kad potamni i postane tečan bez grudvica dodajte lešnike, promešajte da se oblože šećerom pa ih prospite na pek papir. Čim se ohladi, isecite na sitnije komade.
Kore: Umutite mikserom 4 belanca. Dodajte 4 kašike šećera pa mutite da se istopi. Dodajte 100 g oraha i kašiku brašna. Umešajte špatulom, preručite u okrugli kalup obložen pek papirom (oko 25 cm). Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Ponovite isto za ostale 2 kore.
Fil: U veću šerpu sipajte 300 ml mleka i 6 kašika šećera. Stavite da provri i šećer se otopi. Sklonite sa ringle. Žumanaca, 10 kašika šećera i vanilin šećer nekoliko minuta mutite mikserom. Dodajte gustin i 100 ml mleka. Provrelo mleko sa šećerom prelijte preko umućenih žumanaca, promešajte i vratite u šerpu. Kuvajte fil na tihoj vatri uz mešanje. Posle nekoliko minuta počeće da se zgušnjava. Mešajte bez prestanka dok ne postane kao puding. Sklonite sa ringle i umešajte čokoladu izlomljenu na kockice. Ostavite pokriveno providnom folijom. Kada fil bude mlak, dodajte puter sobne temperature i umutite mikserom u glatku smesu.
Filovanje: Svaku koru premažite trećinom fila pa pospite trećinom karamelizovanih lešnika. Kad postavite treću koru, celu tortu premažite filom i pospite lešnicima.
(trpeza)
Preporučujemo
 
                    
                    BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA: Po receptu Džejmija Olivera, jednostavan slatkiš za sve prilike
14. 01. 2025. u 18:58Novosti online
 
                    
                    LAGANA I KREMASTA: Puslica torta, starinska poslastica sa kojom nema greške
13. 01. 2025. u 13:00Novosti online
 
                    
                    SPOLjA HRSKAVA, IZNUTRA NEODOLjIVO KREMASTA: Zimska biskvit torta (VIDEO)
11. 01. 2025. u 15:00Novosti online
 
                    
                    BRZINSKI RECEPT ZA PLAZMA TORTU: Predlažemo vam da probate recept koja uspeva bukvalno svima
19. 01. 2025. u 11:00Novosti online
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)