NAPRAVITE TORTU GIZELA: Najukusnija poslastica koju svi obožavaju
Osnovna verzija se pravi sa žutim biskvitnim testom i filom sa prženim orasima i sokom i korom od narandže. Uz dodatak još jedne vrste fila, žutog kuvanog fila od jaja i putera sa ukusom narandže, i uz maštovitu dekoraciju, ova torta ni izgledom ni ukusom ne zaostaje za najboljim tortama sa svetske trpeze.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Sastojci
Za testo:
- 8 jaja,
- 8 kašika šećera,
- 8 kašika brašna,
- kašičica soka od limuna
Za fil s orasima:
- 200 g šećera,
- 50 ml soka od pomorandže,
- 50 ml soka od limuna,
- 300 g oraha,
- kora od jednog limuna,
- kora od jedne narandže,
- 220 g putera
Za fil od pomorandže:
- 50 ml proceđenog soka od narandže,
- kašika soka od limuna,
- 110 g šećera,
- 2 kašike šećera,
- 4 žumanceta,
- 160 g putera
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite dve okrugle tepsije prečnika 23 cm. Razdvojte belanca od žumanaca, pa ih mikserom umutite sa sokom od limuna. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte oko polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi i sneg ne postane čvrst i sjajan. Umutite žumanca i preostali šećer, pa pažljivo sjedinite mase postepeno dodajući brašno. Sipajte masu u podmazane plehove, smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite oko 45 minuta.
Ohlađene kore horizontalno presecite nazubljenim nožem da dobijete četiri kore. Stavite orahe u tankom sloju u tepsiju i pecite na 180 stepeni oko 10 minuta, dok ne zamirišu. Sameljite ih i ostavite na stranu. Otopite šećer u soku od narandže i limuna, zagrejte do ključanja, pa kuvajte oko minut, skinite sa vatre i dodajte mlevene orahe i rendanu koru od limuna i narandže.
Dobro izmešajte i ostavite da se ohladi, pa sjedinite sa dobro umućenim puterom. Pripremite šećerni sirup tako što ćete rastopiti pola šolje šećera u soku od narandže i limuna. Stavite na tihu vatru da vri dok ne počne da dobija gustinu. U velikoj metalnoj posudi umutite mikserom žumanca i dve kašike šećera, pa posudu stavite u lonac sa ključalom vodom i mutite mikserom dok u tankom mlazu sipate šećerni sirup.
Kuvajte mešajući oko pet minuta, pa ostavite fil da se ohladi. Penasto umutite puter, pa u njega postepeno, uz mućenje, dodajte masu s jajima. Sačuvajte trećinu žutog fila od narandže za dekoraciju, pa ostatak podelite na četiri dela. Podelite fil sa orasima na pet delova.
Prvu koru premažite četvrtinom žutog fila od narandže, pa preko njega premažite petinu fila sa orasima. Poklopite drugom korom i ponavljajte filovanje dok ne nafilujete celu tortu. Poslednju petinu fila sa orasima premažite preko stranica torte. Sačuvanim žutim filom od narandže napunite špric za ukrašavanje. Koristite priključke sa vrhom u obliku zvezdice i kruga.
(still)
Preporučujemo
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)