KREMASTA GLAZURA SA KAFOM I MEKANE KORE : Neodoljiva Čoko-vanila torta najlepši spoj ukusa
ČOKOLADNE torte su uvek dobar izbor za svečane i praznične trpeze.
Foto Shutterstock
Tortasa čokoladom i vanilom pravi je klasik među poslasticama. Ova poslastica pravi se od 2 čokoladne kore u koje ide i kafa, a između njih se nalazi krem i kora sa vanilom. Glazura je izuzetno kremasta, a nema sumnje da će se ukus dopasti svima.
Potrebno:
* 3 šolje brašna
* 1,5 kašičica praška za pecivo
* 1 kašičica sode bikarbone
* 1,5 kašičica soli
* 1,5 šolja putera
* 2 šolje šećera
* 4 jajeta
* 1/4 šolje grčkog jogurta
* 1,5 šolja punomasnog mleka
* 1 kašika ekstrakta od vanile
* 3/4 šolje kakao praha
* 1/4 šolje vrele kafe
Za glazuru:
* 2 šolje omekšalog putera
* 4 šolje šećera u prahu
* 1 kašika ekstrakta od vanile
* 1/2 šolje kakao praha
* 1/4 šolje slatke pavlake
Recept za tortu sa čokoladom i vanilom:
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj činiji umutite puter i šećer, Ubacujte jaja jedno po jedno i miksajte. Ubacite grčki jogurt i ekstrakt od vanile, pa miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Postepeno dodajte mešavinu suvih sastojaka i mleko, pa miksajte na manjoj brzini. Odvojite 1/3 smese, a u preostali deo ubacite kakao prah i kafu. Smesu sa čokoladom i kafom prebacite u 2 ista pleha, a odvojedni ostatak u treći pleh. Pecite kore za tortu 25-30 minuta na 180°C.
Ostavite da se kore ohlade 5 minuta, izvadite iz pleha, nožen ostružite površinski sloj i ostavite da se potpuno ohlade pokrivene. Počnite sa pravljenjem glazure tako što ćete umiksati puter i šećer u prahu, pa dodajte ekstrakt od vanile i ponovo umiksajte. Jednu šolju glazure ostavite sa strane. U preostali deo, dodajte kako prah i spajte slatku pavlaku i miksajte oko 4 minuta, dok ne dobijete svetliji krem. Jednu čokoladnu koru premažite delom čokoladne glazure. Preklopite drugom korom od vanile, pa premažite tortu glazurom odvojenom sa strane. Poklopite drugom čokoladnom korom, pa premažite ostatak čoko glazure. Viljuškom možete dekorisati čokoladnu glazuru na torti.
(StvarUkusa)
Preporučujemo
SIMFONIJA UKUSA: Obožavaćete - Posnu markizu, tortu bez pečenja i kuvanja
10. 12. 2023. u 12:15
OVAKVU JOŠ NISTE PROBALI! Mimoza sa pečurkama, da čula ukusa uživaju
10. 12. 2023. u 14:00
TRADICIONALNO JELO KOJE SRBI OBOŽAVAJU: Slana sarma torta idealna za slave
09. 12. 2023. u 11:00
NAJBOLjI POSNI RUČAK SA KISELIM KUPUSOM: Podvarak sa suvim šljivama
08. 12. 2023. u 14:35
UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
ODBRUSILA CARINIKU: Gocu na granici nazvali Rašinom mamom
PEVAČICA bez dlake na jeziku govori o odnosu sa suprugom Rašom Novakovićem, uvek se sa šalom osvrćući na razliku u godinama koja je mnogima bila glavna tema na početku njihovog zabavljanja.
31. 10. 2025. u 18:35
Komentari (0)