PEČENE JABUKE: Napravite najzdraviji doručak u ruskom stilu
ISPROBAJTE recept za ovu niskokaloričnu poslasticu
Jabuke predstavljaju simbol zdravlja, ljubavi i plodnosti, a veliku ulogu imale su i na trpezarijskom stolu tokom važnih ritualnih događaja i ceremonija kao što su veridbe, crkveno venčanje i gotovo svi praznici.
Rusi su poznati po tome, da jabuku koriste u različitim oblicima. U početku su je koristili kao ukras za jela od mesa, poput pečene guske punjene jabukama, ali su potom shvatili i da mogu da je spreme kao zasebno jelo sa karakterističnim ukusom i brojnim blagodatima, jer su dijetetske, hipoalergijske i hranljive.
Najjednostavniji način pečenja jabuka je jednostavno sečenje na polovinu ili četvrtinu, a zatim pečenje u rerni ili mikrotalasnoj pećnici 10-15 minuta. Dodavanjem neke vrste punjenja pretvarate je iz brze grickalice u puni doručak ili zdravu i niskokaloričnu poslasticu. Punjenje za jabuke može biti različito: najklasičnija je mešavina tvoroga (ruska vrsta skute ili skute) sa medom, orasima i suvim grožđem. Takođe je sjajno dodati neke kisele vrste bobica poput borovnice, ovsene kaše i suvog voća.
Još jedna lepa stvar ovog recepta je što uopšte nije sezonski. Sastojke možete lako pronaći tokom cele godine.
Pečene jabuke - sastojci:
- 3 srednje veličine jabuka
- 50 gr brusnice /borovnica
- 30 gr oraha
- 2 kašičice meda
1/2 kašičice cimeta
Pečene jabuke - priprema
1. Isecite rupe u jabukama, kako biste napravili udubljenje i očistili ih od košpica.
3. iseckajte orah
4. dodajte oraah u smesu od borovnice/brusnice, meda i sira
5. napunite jabuke smesom, a zatim pospite sa cimetom
6. stavite jabuke u posudu za pečenje i prekrijte folijom. Pecite oko 30-40 minuta, na temeraturu od 190 stepeni.
7. Jabuke su spremne, kada omekšaju i poprime sočan ukus. Izvadite ih iz rerne i poslužite tople. Prijatno!
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
PUDING OD BANANE: Brza i jednostavna priprema kremaste poslastice (RECEPT)
05. 02. 2023. u 21:00
LENjA ČOKOLADNA TORTA: Brza i laka, a potrebna su samo tri sastojka (FOTO)
04. 02. 2023. u 21:30
DODIK UOČI SASTANKA SA PUTINOM: Otkrio šta će tražiti od ruskog predsednika
PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik otkrio je, uoči sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, da će tražiti od predsednika Ruske Federacije da se razmotri način na koji bi se moglo obezbediti prisustvo Republike Srpske i njena vidljivost na Forumu BRIKS.
06. 06. 2024. u 15:30
NEMAČKA IMA NOVI PLAN ZA UKRAJINU: Sprema se drugačija strategija
ZAPAD mora da podstakne Ukrajinu da započne mirovne pregovore sa Rusijom kako bi izbegao globalni sukob, rekla je Alis Vajdel, kopredsedavajuća desničarske nemačke stranke Alternativa za Nemačku (AfD), tokom govora u Bundestagu.
06. 06. 2024. u 15:19
NEKAD BILI BLISKI, PREKINULI KONTAKT: Zašto Nole i Ana više ne pričaju?
ODNOS Ane Ivanović i Novaka Đokovića dugo je tema spekulacija i nagađanja, a kako i ne bi kada se znaju još od malih nogu i kada je svima dobro pozato da su nekada bili izuzetno bliski.
06. 06. 2024. u 15:23
Komentari (0)