RECEPTI ZA PALAČINKE: Šest različitih vrsti na jednom mestu

V. N.

16. 02. 2023. u 08:15

Pogledajte kako da napravite palačinke bez jaja, mleka i šećera, ali i čokoladne, bezgluteinske ili slane.

РЕЦЕПТИ ЗА ПАЛАЧИНКЕ: Шест различитих врсти на једном месту

Foto: Profimedia

BEZ JAJA, MLEKA I ŠEĆERA

Potrebno je: * šolja integralnog brašna * kašičica praška za pecivo * kašika ulja * kašičice jabukovog sirćeta * po prstohvat soli i cimeta * bademovo mleko Za bademovo mleko: * 220 g mlevenih sirovih badema * 940 ml vode n malo ekstrakta vanile * šećer ili med, po ukusu

Umesto bademovog, možete da koristite i pirinčano mleko. Ali, ako se opredelite za

bademovo, stavite bademe u vodu i ostavite ih da prenoće, a potom ih procedite i usitnite u blenderu, postepeno dolivajući vodu dok smesa ne postane homogena. Procedite dobijeno mleko kroz gazu i čuvajte ga u frižideru maksimalno šest dana. Palačinke pravite tako što umešate smesu, ostavite malo da odstoji, pa ispečete. Sami odredite količinu mleka. Važno je da dobijete testo srednje gustine.

* * * * * * * * *

Čokoladne

Potrebno je: * 400 ml kefira * 300 g pšeničnog brašna * 60 g šećera * 40 g kakaa * jaje * prstohvat sode bikarbone * kašičica soka od limuna * ulje

Pomešajte sok od limuna, jaje i šećer. Nakon toga dodajte i brašno, sodu, kakao i kefir. Pošto će smesa biti gusta, palačinke pecite na dobro zagrejanom ulju i jačoj vatri. Možete da ih dekorišete šlagom ili voćem.

* * * * * * * * *

Bezglutenske

Potrebno je: * jaje * 4 kašike bezglutenskog brašna * prstohvat soli * malo ulja, mleka i vode

Umutite jaje sa malo soli i mleka, dodajte brašno, pa ulijte mlaku vodi i dobro umutite žicom. Ne dozvolite da se stvori pena i mehurići, kako ne bi bile vazdušaste. U smesu ulijte i malo ulja, pa pecite na dobro zagrejanom teflonskom tiganju. Kada ih ispečete, pokrijte ih pamučnom krpom. Mažite ih po želji.

* * * * * * * * *

Sa bananom

Potrebno je: * 125 g brašna * jaje * 300 ml mleka n kašičica suncokretovog ulja * manja izgnječena banana n narendana korica pomorandže * šećer u prahu za posipanje * fil po želji

Pomešajte brašno, jaje, ulijte mleko i dobro umutite žicom. Zatim dodajte ulje, izgnječenu bananu i pomorandžinu koru. Palačinke pecite na zagrejanom i uljem podmazanom tiganju. Za svaki komad na tiganj stavite četiri kašike ulja tiganj. Služite ih tople, filovane i dekorisane po želji.

* * * * * * * * *

Od jabuka

Potrebno je: * 3 nakisele jabuke * 300 g ražanog brašna * 100 g pšeničnog brašna * malo soli * 2 jajeta n 300 ml mleka * 100 ml vode * 4 kašike kisele vode * kašičica cimeta * na vrh noža mlevenog karanfilića

Izrendajte oljuštene jabuke. Od navedenih sastojaka umutite smesu za palačinke i ostavite je da odstoji jedan sat. Potom u smesu umešajte rendane jabuke, dodajte cimet i

karanfilić, pa pržite male palačinke. Gotove palačinke samo pospite šećerom u prahu, a po želji možete da ih prelijete i medom.

* * * * * * * * *

Zapečene sa pomorandžom i sirom

Potrebno je: * 600 g neslanog sremskog sira * 150 g šećera u prahu * 3 jajeta n pomorandža * 150 g suvog grožđa. Za prelivanje: * 250 ml neutralne pavlake za kuvanje

Operite pomorandžu i narendajte koricu, ocedite sok i u njega potopite suvo grožđe. Sir umutite sa šećerom i uz neprekidno mućenje dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite koricu i sok od pomorandže zajedno sa suvim grožđem i sve zajedno dobro promešajte. Obilno filujte svaku palačinku, pa je uvijte kao sarmicu i ređajte u podmazanu posudu za pečenje. Prelijte palačinke pavlakom i stavite 20 minuta u rernu na 200 stepeni da se zapeku.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)