RECEPTI ZA PALAČINKE: Šest različitih vrsti na jednom mestu
Pogledajte kako da napravite palačinke bez jaja, mleka i šećera, ali i čokoladne, bezgluteinske ili slane.

Foto: Profimedia
BEZ JAJA, MLEKA I ŠEĆERA
Potrebno je: * šolja integralnog brašna * kašičica praška za pecivo * kašika ulja * kašičice jabukovog sirćeta * po prstohvat soli i cimeta * bademovo mleko Za bademovo mleko: * 220 g mlevenih sirovih badema * 940 ml vode n malo ekstrakta vanile * šećer ili med, po ukusu
Umesto bademovog, možete da koristite i pirinčano mleko. Ali, ako se opredelite za
bademovo, stavite bademe u vodu i ostavite ih da prenoće, a potom ih procedite i usitnite u blenderu, postepeno dolivajući vodu dok smesa ne postane homogena. Procedite dobijeno mleko kroz gazu i čuvajte ga u frižideru maksimalno šest dana. Palačinke pravite tako što umešate smesu, ostavite malo da odstoji, pa ispečete. Sami odredite količinu mleka. Važno je da dobijete testo srednje gustine.
* * * * * * * * *
Čokoladne
Potrebno je: * 400 ml kefira * 300 g pšeničnog brašna * 60 g šećera * 40 g kakaa * jaje * prstohvat sode bikarbone * kašičica soka od limuna * ulje
Pomešajte sok od limuna, jaje i šećer. Nakon toga dodajte i brašno, sodu, kakao i kefir. Pošto će smesa biti gusta, palačinke pecite na dobro zagrejanom ulju i jačoj vatri. Možete da ih dekorišete šlagom ili voćem.
* * * * * * * * *
Bezglutenske
Potrebno je: * jaje * 4 kašike bezglutenskog brašna * prstohvat soli * malo ulja, mleka i vode
Umutite jaje sa malo soli i mleka, dodajte brašno, pa ulijte mlaku vodi i dobro umutite žicom. Ne dozvolite da se stvori pena i mehurići, kako ne bi bile vazdušaste. U smesu ulijte i malo ulja, pa pecite na dobro zagrejanom teflonskom tiganju. Kada ih ispečete, pokrijte ih pamučnom krpom. Mažite ih po želji.
* * * * * * * * *
Sa bananom
Potrebno je: * 125 g brašna * jaje * 300 ml mleka n kašičica suncokretovog ulja * manja izgnječena banana n narendana korica pomorandže * šećer u prahu za posipanje * fil po želji
Pomešajte brašno, jaje, ulijte mleko i dobro umutite žicom. Zatim dodajte ulje, izgnječenu bananu i pomorandžinu koru. Palačinke pecite na zagrejanom i uljem podmazanom tiganju. Za svaki komad na tiganj stavite četiri kašike ulja tiganj. Služite ih tople, filovane i dekorisane po želji.
* * * * * * * * *
Od jabuka
Potrebno je: * 3 nakisele jabuke * 300 g ražanog brašna * 100 g pšeničnog brašna * malo soli * 2 jajeta n 300 ml mleka * 100 ml vode * 4 kašike kisele vode * kašičica cimeta * na vrh noža mlevenog karanfilića
Izrendajte oljuštene jabuke. Od navedenih sastojaka umutite smesu za palačinke i ostavite je da odstoji jedan sat. Potom u smesu umešajte rendane jabuke, dodajte cimet i
karanfilić, pa pržite male palačinke. Gotove palačinke samo pospite šećerom u prahu, a po želji možete da ih prelijete i medom.
* * * * * * * * *
Zapečene sa pomorandžom i sirom
Potrebno je: * 600 g neslanog sremskog sira * 150 g šećera u prahu * 3 jajeta n pomorandža * 150 g suvog grožđa. Za prelivanje: * 250 ml neutralne pavlake za kuvanje
Operite pomorandžu i narendajte koricu, ocedite sok i u njega potopite suvo grožđe. Sir umutite sa šećerom i uz neprekidno mućenje dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite koricu i sok od pomorandže zajedno sa suvim grožđem i sve zajedno dobro promešajte. Obilno filujte svaku palačinku, pa je uvijte kao sarmicu i ređajte u podmazanu posudu za pečenje. Prelijte palačinke pavlakom i stavite 20 minuta u rernu na 200 stepeni da se zapeku.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

HAOS I DRAMA NA SABALENKINOM MEČU: Svađa. prozivke i na kraju odlazak bez rukovanja (VIDEO)
BELORUSKINjA Arina Sabalenka savladala je Martu Kostjuk iz Ukrajine za plasman u polufinale mastersa u Madridu, a to je bilo sve samo ne običan meč.
01. 05. 2025. u 09:30
Komentari (0)