KREM ČORBA OD LEBLEBIJA: Brz i mirisan obrok

Milena Tomasevic

28. 11. 2025. u 11:00

Kombinacija blagog karija, kremastog kokosovog mleka i lagane ljutine čilija daje jelu dubinu ukusa, a dodavanje malo pirinča čini je još bogatijom i punijom.

КРЕМ ЧОРБА ОД ЛЕБЛЕБИЈА: Брз и мирисан оброк

FOTO: Novosti

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk, isečen na polumesece
  • 4 čena belog luka, mlevena
  • 1 komad svežeg đumbira (veličine palca), mleven
  • 1 crvena čili papričica, sitno iseckana (bez semenki)
  • 1 kašičica mlevene kurkume
  • 1 kašika kari praha
  • 570 gr tegla leblebija sa sokom ili 2 konzerve po 400 g (oceđene)
  • 50 gr nekuvanog  pirinča
  • 400 ml kokosovog mleka
  • 500 ml povrtnog bujona (ili više za čorbeniju varijantu)
  • sok od 1 limete (ili limuna)

Za serviranje: svež korijander, čili ulje

Način pripreme:

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte seckani luk sa prstohvatom soli i pržite 5–7 minuta, dok ne omekša i blago porumeni. Ubacite mleveni beli luk, đumbir i čili papričicu. Pržite oko 1 minut, dok ne zamiriše.

Dodajte kurkumu, kari prah i pirinač. Posolite prstohvatom soli, dodajte dosta sveže mlevenog bibera i promešajte tako da se pirinač umoči u začine. Prepržite 1–2 minuta. Ubacite leblebije, nalijte kokosovo mleko i povrtni bujon.

Promešajte, dovedite do laganog krčkanja, poklopite i kuvajte 10–12 minuta, dok pirinač ne omekša. Probajte i po ukusu dodajte soja sos, sok od limete ili još začina.

Sipajte čorbu u činije, pa ukrasite svežim korijanderom i malo čili ulja.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALTA banka obeležila slavu Svetog Arhangela Mihaila – čuvamo nasleđe, gradimo budućnost