SALATA OD CVEKLE SA SIROM I PISTAĆIMA: Bogatog ukusa, hranljiva i jednostavna za spremanje

Новости онлине

15. 05. 2025. u 18:09

Bogata salata od cvekle sa sirom i pistaćima je odlična za večeru ili kao prilog.

САЛАТА ОД ЦВЕКЛЕ СА СИРОМ И ПИСТАЋИМА: Богатог укуса, хранљива и једноставна за спремање

Foto: prt scr / yt / Tatyana's Everyday Food

Sastojci:

Za pečenu cveklu:

  • 2 srednje cvekle, cele
  • 15 ml maslinovog ulja
  • morska so

Za salatu:

  • 1 velika glavica komorača
  • 3 srednje pomorandže
  • 145 g bebi rukole
  • 230 g mladog sira
  • 40 g seckanih pistaća

Za preliv za salatu:

  • rendana korica od 1 velikog limuna
  • 80 ml sveže ceđenog limunovog soka
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 2 velika čena belog luka
  • 1 kašika senfa
  • 15 ml meda
  • 1/2 kašičice morske soli
  • mleveni crni biber, po ukusu
  • 1/2 kašike sveže majčine dušice

Priprema:

Za ovu salatu prvo pripremite cveklu. Zagrejte rernu na 220°C. Operite cveklu i osušite je tapkanjem. Ne ljuštite je. Svaku cveklu stavite na mali list folije, a veće cvekle isecite na pola. Poprskajte malo maslinovog ulja preko vrha i lagano začinite morskom solju. Čvrsto umotajte cveklu u foliju i stavite u malu posudu za pečenje.

Pecite cveklu na 220°C dok ne omekša – oko 30 do 45 minuta, u zavisnosti od veličine cvekle. Izvadite je iz rerne, iz folije i ohladite je na sobnoj temperaturi. Nakon toga pripremite sastojke za salatu. Kada se cvekla dovoljno ohladi da se može rukovati, koristite nož da je oljušite, a zatim je isecite na tanke kriške.

Zatim pripremite citruse, oštrim nožem odsecite koru, a zatim isecite pomorandže na tanke kriške. Stavite ih u činiju i ostavite sa strane.
Zatim, pripremite komorač. Odsecite zelene stabljike (gornji deo) i ostavite sa strane za kasnije. Vrlo tannko isecite komorač. Stavite ga u činiju i pokrijte je plastičnom folijom da komorač ne bi potamneo. Sitno iseckajte pistaće.

Za dresing za salatu, počnite sa korom limuna. Dodajte koru jednog velikog limuna u veliku mernu šolju. Iscedite sok od limuna. Sipajte maslinovo ulje. Koristite izrendajte čenove belog luka i dodajte u dresing. Dodajte dva senfa, med i začinite solju, sveže mlevenim crnim biberom i svežom majčinom dušicom. Sve umutite.

Poređajte salatu na velikom tanjiru ili u velikoj činiji. Pomešajte rukolu sa tanko iseckanim komoračem. Dodajte isečenu cveklu preko rukole. Sir odvojite na male komade i ravnomerno rasporedite po salati. Zatim dodajte kriške citrusa, pa pospite iseckanim pistaćima.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako prepoznati simptome prolećne alergije pre nego što postanu ozbiljni?