PREDJELO ZA DECEMBARSKE DANE: Čuvena begova čorba sa kurkumom
Za današnji ručak predlažemo najlepšu begovu čorbu.
Begova čorba je specijalitet iz Bosne i Hercegovine. Begova čorba je puna povrča i mesa, nezaobilazno je predjelo svakog dobrog ručka. Ova čorba pravi se sa piletinom i bamijom kao neizostavnim dodatkom. U begovu čorbu ide kuvana bamija. Dugo se krčka na tihoj vatri, a ovo je sjajno jelo "na kašiku" tokom hladnih dana.
Sastojci:
* 270 g pilećeg filea
* 170 g celera
* 1 glavica crnog luka
* 2 lovorova lista
* 8 g soli
* 1,6 l vode
Za kuvanje bamije:
* 60 g bamije
* prstovat soli
Još:
* 1 jaje
* 130 ml pavlake za kuvanje
* malo seckanog peršuna
* prstohvat bibera
* 1/2 kašičice kurkume
* 2 kašike limunovog soka
Recept za begovu čorbu sa kurkumom:
U veliku šerpu dodajte piletinu, pa ubacite isečenu šargarepu, celer, glavicu crnog luka i lovorove listove. Sipajte vodu i ubacite so. Poklopite šerpu, pa ostavite da proključa na srednje jakoj vatri, a potom smanjite temperaturu na laganu i ostavite da se krčka 50-60 minuta. Procedite supu nakon toga. Celer i šargarepe izblendirajte, a po potrebi dodajte 1-2 kašike vode. Izblendirano povrće vratite u supu, a ostatak povrća možete ispasirati gnječilicom. Bamiju ubacite u šerpu, nalijte vodom, dodajte so i kuvajte oko 10 minuta, pa procedite. Pileće meso iseckajte, pa ga vratite u supu zajedno sa skuvanom bamijom. Kuvajte begovu čorbu na tihoj vatri oko 2 sata. Pred kraj kuvanja dodajte biber i kurkumu, pa promešajte. U posudi umutite jaje, dodajte brašno i pavlaku za kuvanje. Sjedinite sastojke dobro, pa dodajte 1-2 kašike begove čorbe, pa ponovo pomešajte. Postepeno sipajte smesu sa jajetom u čorbu i mešajte. Kuvajte još 5 minuta, pa dodajte seckani peršun i limunov sok u begovu čorbu.
(StvarUkusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove
Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.
14. 05. 2024. u 10:00
VELIKI JURIŠ NA HARKOV: Počelo oslobađanje važnog mesta - "Ruske trupe samouvereno idu napred" (MAPA)
RUSKE trupe počele su oslobađanje mesta Lipci u Harkovskoj oblasti, rekao je na Prvom kanalu šef regionalne administracije Vitalij Gančev.
16. 05. 2024. u 15:53
TAKO MLAD: Otkriven uzrok smrti muža Zvezde Granda - otac mu umro pre mesec dana
PAR je intimu ljubomorno čuvao od javnosti.
16. 05. 2024. u 17:05 >> 17:37
Komentari (0)