TRADICIONALNI TURSKI RECEPT ZA SARMICE OD ZELJA: Harmonija ukusa u svakom zalogaju
Ovaj tradicionalni specijalitet odiše bogatim ukusima i savršenim spojem začina.
Foto: Jutjub printskrin/Jelajelena Petrovic
Sastojci:
- Listovi zelja 300 g – oko 70 – 80 listova
- 1 šolja pirinča baldo ili arborio
- 2 glavice luka sitno iseckane 400 gr
- Maslinovo ulje, 150 ml
- Pinjoli, 25 g
- Crna ribizla, sušena, 25 g – 2 kašičice
- Mleveni cimet, 1 kašičica
- Mleveni pimento, 1 kašičica
- Suva menta, 2 kašićice
- Crni biber, 1/2 kašičice
- Šećer, 2 kašičice
- So, 2 kašičice
- 1 šolja vode, 200 ml
- Limunov sok, ½ limuna, 2 kašike
- Kopar, seckani, 1/2 šolje
- Peršun, seckani 1/4 šolje (opciono)
- Kriške limuna i ekstra devičansko maslinovo ulje za ukras
Priprema:
Potopite pirinač u slanu toplu vodu na 1 sat, operite i isperite dok voda ne bude bistra. Potopite i listove zelja u vodu na 1 sat; operite, isperite i ocedite. Ako koristite sveže / nekuvane listove ili ako nisu mekani, blanširajte u kipućoj vodi 2 minuta
Luk vrlo sitno iseckati. U tiganju zagrejati 100 ml maslinovog ulja i pržiti pinjole dok ne porumene. Dodajte luk i pržite 15 minuta uz stalno mešanje dok ne omekša i ne postane svetlobraon. Dodajte pirinač i pržite 2-3 minuta uz lagano mešanje. Dodajte ribizle i mešajte još 1-2 min.
Dodajte začine: cimet, pimento, nanu, crni biber, šećer i so. Promešajte da se svi sastojci sjedine i dodajte 1 šolju vrele vode i 2 kašike limunovog soka. Pokrijte poklopcem i kuvajte dok se voda ne upije. Isključite ringlu i prebacite fil u činiju ili pleh da se ohladi.
Kada se prohladi dodati seckani kopar i peršun i izmešati da se sjedini i ostaviti na stranu. Položite listove, sjajnom stranom nadole, grubom stranom sa venama okrenutim nagore. Odrežite vrh stabljike i dodajte 1 kašičicu fila na sredinu listova. Preklopite stranice listova u sredinu i urolajte list da umotate fil u cilindar. Stavite nekoliko praznih listova na dno velikog lonca i pokapajte malo maslinovog ulja.
U šerpu rasporedite sarme i na njih dodajte par kriški limuna. Pokrijte teškom pločom koja stane u lonac i lagano pritisnite. Dodajte 50 ml maslinovog ulja na vrh i dodajte vrelu vodu dok umotani listovi ne budu malo potopljeni (oko 300 ml). Pokrijte poklopac i uključite vatru i kada proključa prebacite na nižu vatru i kuvajte 40 – 45 min.
Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta pre serviranja ili poslužite hladno. Pre serviranja ukrasite kriškama limuna i pokapajte ekstra devičansko maslinovo ulje.
(glossy)
Preporučujemo
RECEPT ZA SAVRŠEN NEDELjNI RUČAK: Spanać sa mlevenim mesom
23. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
RUČAK KOJI SE BRZO SPREMA, A JOŠ BRŽE POJEDE: Zapečena jaja sa pečurkama i sirom
22. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
STARINSKO JELO OD MESA I POVRĆA: Papazjanija, oduševiće i one izbirljive
21. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
ČORBAST PASULj SA DIMLjENOM SLANINOM: Pravo zimsko jelo, vrlo zasitno i jako
20. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
"PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
"TO NIJE GLUPOST, TO JE DNO!" Karleuša oštro o Cecinom potezu u Severnoj Makedoniji
PEVAČICA Jelena Karleuša oglasila se povodom postupka koleginice Svetlane Cece Ražnatović na koncertu u Severnoj Makedoniji.
01. 11. 2025. u 13:31
Komentari (0)