TIKVICE ZAPEČENE SA SIROM U BEŠAMEL SOSU: Savršen lagani ručak koji se brzo sprema
Sočne tikvice zapečene sa sirom u bešamel sosu su savršeno vegetarijansko i lagano jelo u kome ćete rado uživati.
Foto: Shutterstock
Prvo napravite bešamel sos:
Sastojci:
- 4 kašike putera
- 4 kašike brašna
- 950 ml punomasnog mleka, zagrejano
- so i biber po ukusu
- prstohvat muskatnog oraščića
Priprema:
Počnite da pravite bešamel sos tako što ćete mleko zagrejati u posebnom loncu, a zatim ga ostavite sa strane. Zagrejte šerpu na jakoj vatri i istopite puter. Kada se rastopi, dodajte četiri kašike brašna i neprestano mutite da dobijete glatku pastu.
Nastavite da kuvate pastu minut ili dva. Polako sipajte zagrejano mleko, neprestano mešajući da biste izbegli grudvice i održali glatku konzistenciju.
Pustite da se smesa lagano krčka na laganoj do srednjoj vatri, često mešajući. Sos će se postepeno zgušnjavati dok se kuva. Kada je kuvan, začinite bešamel solju i biberom po ukusu. Ako želite, dodajte prstohvat muskatnog oraščića.
Kada sos dostigne željenu gustinu, sklonite ga sa vatre.
Sastojci za tikvice u bešamelu:
- 4 tikvice srednje veličine, nasečene na kolutove
- 1 luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- 240 g rendanog kačkavalja
- 60 g rendanog parmezana
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- bešamel sos
Priprema:
Za tikvice zagrejte rernu na 190°C. Lagano posolite kriške tikvica, a zatim ih ostavite da malo odstoje da puste višak vlage. Osušite ih pre upotrebe.
Ulje zagrejte u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani crni luk i beli luk, dinstajte dok ne omekša i ne zamiriše. Dodajte bešamel sos i promešajte da se sjedini sa lukom i belim lukom. Zatim dodajte sir i dobro pomešajte sa sosom dok se ne istopi.
U podmazanoj tepsiji pravite slojeve tako što ćete naizmenično menjati kriške tikvica, pa preko slojeva povrća preliti mešavinu sira i bešamela i posipati još malo iseckanog kačkavalja. Pokrijte posudu za tepsiju folijom i pecite 30 do 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.
Poslednjih 10 minuta pečenja, otkrijte tepsiju da vrh dobije zlatno-braon boju. Uživajte!
(stvarukusa)
Preporučujemo
OVO MORATE DA PROBATE: Pečeni karfiol u kremastom sosu sa sirom i belim lukom
23. 01. 2025. u 07:00Novosti online
IDEALAN RUČAK KOJI SE BRZO SPREMA: Medeni i glazirani pileći bataci
18. 02. 2025. u 13:45Jovana Vasić
MAĐARSKI GULAŠ IZ RERNE: Ručak pun ukusa, bogat teksturom i uživanje je u svakom zalogaju (VIDEO)
19. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić
ŠATOBRIJAN - ČUVENI FRANCUSKI SPECIJALITET: Ispržite mekano i sočno meso poput profesionalaca
14. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
Komentari (0)