NAJLEPŠE JELO KOJE MOŽETE PROBATI: Turski gulaš, osvaja svakog već pri prvom zalogaju
Kombinovanjem raznog povrća, začina i mesa dobija se poseban ukusu koji se ne zaboravlja! A jedno pravilo je najvažnije - polako se krčka.

Foto: Jutjub/Printskrin/Pametni Recepti
Sastojci:
- 500 g junetine (ili jagnjetine), isečene na kocke
- 2 glavice crnog luka, sitno seckane
- 3 čena belog luka, usitnjena
- 2 velike paprike (crvene ili zelene), isečene na trakice
- 2 velike šargarepe, isečene na kolutove
- 3 paradajza, oljuštena i iseckana (možete koristiti i konzervu seckanog paradajza)
- 2 krompira, isečena na kocke
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica bibera
- So po ukusu
- 500 ml supe od govedine ili povrća (ili voda)
- Sveži peršun, sitno seckan (za dekoraciju)
Priprema:
Na srednjoj temperaturi zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi ili tiganju sa debljim dnom. Dodajte kockice mesa i pržite ih sa svih strana dok ne postanu zlatno braon (oko 5-7 minuta). Kada je meso lepo zapečeno, izvadite ga i ostavite sa strane.
U istu šerpu dodajte iseckani crni luk i pržite ga dok ne postane proziran i mekan (oko 4-5 minuta). Dodajte beli luk i pržite još minut, dok ne oslobodi aromu. Zatim dodajte papriku i šargarepu, pa sve zajedno pržite oko 5 minuta, dok povrće ne omekša. Umešajte paradajz pire, mlevenu papriku, kim, korijander i biber. Promešajte sve i pržite još 1-2 minuta da se začini sjedine sa povrćem. Dodajte seckani paradajz i promešajte. Vratite meso u šerpu, dodajte krompir i sve dobro promešajte. Sipajte supu (ili vodu) i pustite da proključa. Kada gulaš proključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i ostavite da se lagano krčka na niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promešajte, a ako je potrebno, dodajte još malo tečnosti. Gulaš je gotov kada meso postane mekano i svi ukusi se sjedine. Kada je gulaš gotov, pospite ga sveže seckanim peršunom. Poslužite ga uz pirinač, turski hleb ili pire krompir.
Napomena:
Možete dodati i druge vrste povrća kao što su tikvice, patlidžan ili boranija, u zavisnosti od sezone. Ovo jelo može se pripremati i u rerni, na niskoj temperaturi (oko 160°S) tokom 2-3 sata, kako bi svi sastojci polako omekšali i razvili bogat ukus.
(still)

"DOBRO SMO UPOZNATI SA DOGAĐAJIMA U SRBIJI" Medvedev optužio Zapad za organizovanje protesta u drugim zemljama
ZAMENIK predsednika Saveta bezbednosti Rusije i predsednik stranke Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev optužio je danas zapadne zemlje da organizuju proteste i mešaju se u izborne procese drugih zemalja da bi održale svoju dominaciju.
31. 07. 2025. u 17:01

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

BLOKIRAO PROMETNU ULICU: Kad su videli ko je za volanom, niko nije smeo ni da priđe! (VIDEO)
NEODGOVORNI vozač "honde" blokirao je nedavno ulicu ispred mumbajskog tržnog centra Lokhandvala, međutim kada su ostali vozači prišli da ga pitaju ga kako se to ponaša i zatraže od njega da skloni vozilo, usledio je pravi šok.
31. 07. 2025. u 17:34
Komentari (0)