MEKANA I SOČNA: Piletina sa kuvanim pirinčem uz dodatak putera i začina
Mekana, aromatična piletina se i pravi sa puterom, uz dodatak začina i luka. Paradajz sos takođe igra bitnu ulogu, a kuvani pirinač savršeno upija sve te sosove.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 kg pilećih prsa bez kostiju i kože, narezanih na kockice
- soli po ukusu
- biber po ukusu
- 2 kašičice mlevene crvene paprike
- ½ kašičice kurkume
- 6 kašika neslanog putera, podeljeno
- 225 g žutog luka isečenog na kockice
- 1 kašičica mlevenog kima
- 3 čena belog luka, mleveno
- 395 g paradajz sosa
- 240 ml vode
- 240 ml slatke pavlake
- kuvani pirinač, za serviranje
- seckani svež peršun, za ukras
Priprema:
Prvo skuvajte pirinač. U velikoj posudi začinite piletinu solju, biberom, jednom kašičicom mlevene crvene paprike u prahu i kurkumom. Ostavite 15 minuta da se marinira. Rastopite dve kašike putera u velikom loncu na srednjoj vatri. Zapržite piletinu, a zatim izvadite iz šerpe.
U šerpi istopite još dve kašike putera, zatim dodajte luk, preostalu crvenu papričicu, kim, beli luk, cimet, so i biber. Kuvajte dok ne zamiriše. Dodajte sos od paradajza i pustite da provri. Dodajte vodu i slatku pavlaku i vratite da se kuva. Vratite piletinu u šerpu, poklopite i dinstajte 10-15 minuta.
Umešajte preostale dve kašike putera i začinite sa još soli i bibera po ukusu. Servirajte piletinu preko pirinča i ukrasite peršunom. Uživajte u puterastoj piletini kuvanoj sa pirinčem.
(Stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

JELO IZ RERNE: Šnicle sa povrćem, pečene u rerni, neverovatno sočne i ukusne
30. 03. 2024. u 12:00

RIŽOTO SA LIGNjAMA KAKAV DO SADA NISTE PROBALI: Savršen ručak za celu porodicu
20. 03. 2024. u 11:00

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

HAOS I DRAMA NA SABALENKINOM MEČU: Svađa. prozivke i na kraju odlazak bez rukovanja (VIDEO)
BELORUSKINjA Arina Sabalenka savladala je Martu Kostjuk iz Ukrajine za plasman u polufinale mastersa u Madridu, a to je bilo sve samo ne običan meč.
01. 05. 2025. u 09:30
Komentari (0)