4 POSNA JELA PO RECEPTU MONAHA SA ATOSA: Najlepši obroci iz hilandarskog kuvara

Novosti online

30. 11. 2023. u 12:00

MORATE obavezno da zapišete, recepte za 4 posna jela sa Hilandara, imaju ukus koji se ne zaboravlja!

4 ПОСНА ЈЕЛА ПО РЕЦЕПТУ МОНАХА СА АТОСА: Најлепши оброци из хиландарског кувара

Foto Shutterstock

Ovoga puta otkrivamo vam način na koji monasi sa Atosa prave sarmu, punjene paprike, pasulj i paprikaš. Recepti sa Hilandara oduševljavaju ljude, te ih rado uvek probaju, a svi se slažu u jednom - da imaju poseban ukus. Priprema je jednostavna, ali zato miris ostaje zauvek upamćen.

Foto: Jutjub/Printskrin/

1. SARMA

Sastojci:


* 2 praziluka
* 2 glavice crnog luka
* 1 šargarepa
* 100 gr riže
* 350-400 gr mlevenih oraha
* 100 gr dimljene ribe (losos)
* 12-15 listova kiselog kupusa
* U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati

Priprema:

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.

Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

Foto: Printskrin Jutjub/ Jelajelena Petrovic

2. PAPRIKAŠ

Sastojci:

* 1/2 kg krompira

* 1/2 kg crnog luka
* 2 šargarepe
* 4 mesnate paprike
* 1 veza peršuna
* 2 kašike suvog začina
* 2 kašike brašna
* mlevena paprika, so

Priprema parikaša:

Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.

Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.

Foto: Jutjub/Printskrin/

3. PASULj

Sastojci:

* pasulj

* vodu
* maslinovo ulje
* crni luk
* paradajz
* mlevenu papriku
* biber, so
* sušeni začini

Priprema:

Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.

Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.

Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati

4. POSNE PAPRIKE

Sastojci:

* 6 suvih crvenih paprika

* 3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
* 100 g krupno mlevenih oraha
* 100 g pasulja tetovca
* 1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
* mešavina suvog biljnog začina
* crvena mlevena paprika,
* so, biber

Priprema:

Propržiti kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mlevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.

Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mešavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.

Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove